Redactia.ro

Finala Chefi la cuțite 2025: Luca Zvaleni a câștigat premiul de 30.000 de euro

Finala sezonului Chefi la cuțite 2025 a avut loc miercuri, 24 decembrie, iar marele trofeu a ajuns în mâinile lui Luca Zvaleni. Tânărul bucătar, membru al echipei conduse de Richard Abou Zaki, a reușit să îi impresioneze pe jurați și să câștige premiul în valoare de 30.000 de euro.

Momentul anunțării câștigătorului a fost unul încărcat de emoție. Luca Zvaleni a reacționat vizibil copleșit, mărturisind că finala a reprezentat împlinirea unui obiectiv personal important.

Nu cred așa ceva. Am fost cel mai fericit în acel moment. Am reușit să ajung la obiectivul meu: să arăt în farfurie cine este Luca Zvaleni, a spus el imediat după anunț.

De la o copilărie între două țări la bucătării de top din Europa

Luca Francesco Zvaleni s-a născut la Roma, într-o familie de români originari din Satu Mare. Deși legătura cu România a rămas puternică, parcursul său profesional s-a construit aproape integral în afara țării.

Copilăria și adolescența și le-a petrecut în mare parte în Italia, însă ambiția și pasiunea pentru gastronomie l-au împins rapid către bucătării din ce în ce mai exigente. Drumul său profesional a continuat în Franța, pe Coasta de Azur, una dintre cele mai competitive și rafinate scene culinare din lume.

Primii pași în bucătărie și întâlnirea cu excelența

Pasiunea lui Luca pentru gătit a apărut devreme. La doar 12–13 ani a intrat pentru prima dată într-o bucătărie profesionistă, iar la 16 ani a ajuns să lucreze într-un restaurant cu stea Michelin. A urmat cursurile unei școli publice cu profil gastronomic din Italia, unde și-a pus bazele teoretice ale meseriei.

Ulterior, experiența sa s-a consolidat în restaurante de elită din Franța, unde a învățat rigoarea, disciplina și precizia specifice bucătăriei franțuzești, elemente care aveau să-i definească stilul culinar.

Viața în Monaco și visul împlinit

În prezent, Luca Zvaleni locuiește în Monaco și activează într-un restaurant cotat cu 3 stele Michelin, cel mai înalt nivel de recunoaștere din gastronomie. Pentru tânărul bucătar, acest parcurs reprezintă rezultatul anilor de muncă, sacrificii și perfecționare continuă.

Unul dintre marile sale visuri a fost să ajungă să lucreze alături de Alain Ducasse, o legendă a gastronomiei mondiale.

Visul meu a fost să lucrez la Alain Ducasse. Prima întâlnire cu el a avut loc la Parma, unde lucram la acel moment, a povestit Luca.

Victoria de la Chefi la cuțite, o confirmare a parcursului său

Câștigarea finalei Chefi la cuțite 2025 nu a fost doar un succes financiar, ci și o validare a drumului ales. Prin farfuriile prezentate în competiție, Luca Zvaleni a reușit să îmbine experiența internațională cu propria identitate culinară, lucru remarcat atât de jurați, cât și de public.

Premiul de 30.000 de euro marchează finalul unui sezon intens, dar și începutul unui nou capitol pentru tânărul bucătar, care a demonstrat că munca, disciplina și viziunea pot duce la performanță chiar și pe cea mai dură scenă culinară din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: