Redactia.ro
Home » Știri » Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor din 8 februarie: ,,Marți, împreună cu preşedintele Iohannis, vom decide în privinţa redeschiderii şcolilor”

Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor din 8 februarie: ,,Marți, împreună cu preşedintele Iohannis, vom decide în privinţa redeschiderii şcolilor”

Premierul Florin Cîțu a declarat că marți va fi luată decizia cu privire la redeschiderea școlilor, care este programată pe 8 februarie, atunci când ar trebui să înceapă semestrul al doilea. Premierul a precizat că hotărârea privind felul în care se vor desfășura cursurile de lunea viitoare va fi luată împruenă cu președintele Klaus Iohannis. 

 

Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor din 8 februarie

Premierul Florin Cîțu a precizat că ,arți autoritățile vor avea toate informațiile privind evoluția cazurilor de coronavirus în România, iar pe baza acestora vor fi luate mai multe decizii cu privire la redeschiderea școlilor.

Vom avea mâine toate informaţiile şi pe baza acestor informaţii vom lua decizia. Nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii. Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem nicio înrăutăţire, deci suntem oarecum pe un platou. Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile„, a declarat Florin Cîțu, înainte de ședința Biroului Executiv al PNL.

Mai mult, potrivit premierului Florin Cîțu, prioritatea o reprezintă siguranța în școli.

Am avut o discuţie şi am văzut că deja ministrul Educaţiei a ieşit şi a explicat care sunt numărul de autorizaţii, avize. Există o diferenţă între autorizaţii şi avize. Trebuie să găsim o formulă să funcţionăm. Nu poţi să construieşti peste noapte nici spitale, nici şcoli, dar, în acelaşi timp, trebuie să găsim cele mai bune modalităţi prin care oamenii să fie în siguranţă atât în şcoli, cât şi în spitale. În momentul acesta, asta este, de fapt, prioritatea: cu ce avem să ne asigurăm că sunt în siguranţă acolo„, a mai spus prim-ministrul.

 

Ministrul Educației, anunț despre redeschiderea școlilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că doar 3 state din Uniunea Europeană nu au deschise măcar grădinițele și și învățământul primar, fiind vorba despre Germania, Danemarca și Portugalia.

,,Ne concentrăm atenția pentru redeschiderea școlilor. În eventualitatea unei decicii favorabile mâine, aceasta va fi confirmată prin hotărâre a CNSU și apoi ordin al ministrului Educației”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precziat că vor exista 4 situații în care va fi posibil în continuare să funcționeze scenariul hibrid, dacă vor fi redeschise școlile:

  • 1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
  • 2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
  • 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
  • 4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online

În 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, din 8 februarie, majoritatea școlilor ar urma să se redeschidă, dar că o decizie finală va fi luată din 2 februarie. Președintele spunea că se va reveni la sistemul în care se ține cont de evoluția pandemieid e coronavirus, adică de rata de infectare, în fiecrare localitate.

Șeful statului preciza atunci că, în localitățile care se încadrează în „scenariul verde”, toate școlile ar urma să se redeschidă fizic, că în localitățile care se încadraeză în „scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, dar și copiii de grădiniță. Mai mult, dacă localitatea intră în scenariul roșu,s e continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar că ceilalți nu mai merg la școală.

Cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie

Sunt trei scenarii realizate de autorități în funcție de care elevii ar urma să revină fizic în bănci, scenriul verde, scenariul galben și scenaril roșu.

Incidența în cele trei scenarii:

  • scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

În cazul în care se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea intră în carantină,  iar întrega activitate se mută în on-line.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: