Redactia.ro
Home » Știri » Focul în Ucraina a încetat pentru câteva ore. „Coridoarele umanitare” le permit civililor din zonele afectate de război să plece

Focul în Ucraina a încetat pentru câteva ore. „Coridoarele umanitare” le permit civililor din zonele afectate de război să plece

Bombardamentele din Ucraina continuă mult mai agresiv în cea de-a 13-a zi de război, în timp ce trupele ucrainene reușesc încă să țină piept atacurilor. Părțile implicate au decis ca astăzi focul să fie încetat pentru evacuarea civililor din orașele afectate: Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol.

Focul în Ucraina a încetat pentru câteva ore. „Coridoarele umanitare” le permit civililor din zonele afectate de război să plece

Este cea de-a treia încercare de evacuare a civililor, după ce trupele rusești au fost acuzate de ucraineni că au deschis focul asupra populației, în intervalul de pace decis. Acest lucru s-a întâmplat la Irpin, unde printre victime s-a numărat și o familie care încerca să-și ducă copilul în siguranță.

Noile „coridoare” au fost anunțate din capitala Kiev și orașele din est Harkov și Sumî precum și Mariupol, după cum a declarat Ministerul Apărării al Rusiei. Focul a fost oprit în jurul orei 10:00 a Moscovei (09:00 ora României) și va permite oamenilor să plece din zonele afectate în locuri care nu prezintă niciun risc.

Primele dovezi că acordul dintre Ucraina și Rusia este respectat au ajuns deja în mediul online, unde au apărut filmări din orașele menționate anterior. Spre exemplu, în Sumî oamenii au ajuns deja la autobuze și au primit alimente și apă.

Rusia nu permite civililor să se îndrepte spre alte state, în afară de Federația Rusă și Belarus

Rusia și-a dat acordul ca poporul ucrainean să părăsească zonele vizate de atacurile lor, dar această decizie a venit și cu o condiție, respinsă de oficialii ucraineni: oamenii se refugieze doar în Rusia și în Belarus, în timp ce alte locații nu le sunt permise.

Drept răspuns la această decizie a Moscovei, purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski a transmis un mesaj menit să-i atace pe ruși. I-a acuzat că intenționează să-și portretizeze o „imagine pozitivă” și nu să salveze viețile celor nevinovați.

„Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de se evacua pe teritoriul Ucrainei. Aceasta este una dintre problemele care provoacă distrugerea coridoarelor umanitare. Rușii par să fie de acord cu ele, dar vor să le folosească pentru a-și crea o imagine pozitivă și vor ca aceste coridoare să conducă în direcția lor”, a declarat purtătorul de cuvânt  al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru Reuters.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: