Redactia.ro
Home » Știri » FOTO Cercetătorii au descoperit un portret al lui Iisus Hristos, desenat de Da Vinci. Cu cine l-au asemănat

FOTO Cercetătorii au descoperit un portret al lui Iisus Hristos, desenat de Da Vinci. Cu cine l-au asemănat

GALERIE FOTO (2)

Cercetătorii italieni au descoperit, recent, un portret al lui Iisus Hristos, desenat de Leonardo Da Vinci. Capodopera a stârnit controverse, deoarece privirea lui Iisus ar fi similară cu cea a Mona Lisei, una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Da Vinci.

O nouă capodoperă a lui Leonardo Da Vinci

Cercetătorii italieni sunt în dubii după ce au descoperit o nouă capodoperă a lui Leonardo Da Vinci. Mai exact, un portret desenat cu Iisus Hristos, din cretă roșie. Privirea lui Iisus ar fi similară cu Mona Lisa, una dintre cele mai renumite picturi ale lui Leonardo Da Vinci, informează protv.ro.

Secole întregi a fost ascuns desenul

Totodată, desenul seamnă și cu alte opere ale pictorului, spun oamenii de știință. Experții îl examinează și la ora actuală cu multă atenție pentru a se vedea cu mai multă precizie autenticitatea portretului misterios. Momentan, s-a descoperit că desenul a fost deținut de un colecționar privat și ținut închis într-o bancă din Lombardia. Și, de altfel, s-a aflat că hârtia datează de la începutul secolului 16.

Annalisa Di Maria, un expert în istoria artei, spune că postura portretului din cretă roșie cu chipul Mântuitorului, perspectiva și stilul par să indice semnătura lui Leonardo Da Vinci.

 

”Dinamismul și simțul mișcării sunt tipice pentru Leonardo. Felul în care a fost desenată barba este identic cu cel din autoportretele lui Leonardo. În plus, tabloul este desenat în cretă roșie, pe care artistul o folosea mult, inclusiv în schițele pentru Cina cea de Taină”, a precizat Annalisa Di Maria.

Odată ce Italia va trece și de al doilea val de coronavirus, experții intenționează să realizeze un studiu de 60 de pagini despre această operă de artă, în cadrul unei conferințe de presă, la Florența.

Leonardo Da Vinci a murit în 1519 și a rămas în istorie ca un pictor extrem de talentat. Unele dintre cele mai cunoscute capodopere ale sale sunt Mona Lisa sau Cina cea de Taină. Ultima menționată a stârnit multe controverse de-a lungul timpului. Da Vinci ar fi trasmis un cod secret, dar a dat curs și unor teorii ale conspirației.

Ce controverse a stârnit ”Cina cea de Taină” a lui Leonardo Da Vinci

Potrivit romanului lui Dan Brown, care a fost publicat în 2003, în pictură o siluetă care este lângă Mântuitor este Maria Magdalena și nu discipolul Ioan, așa cum mulți oameni cred. Mai mult, potrivit lui Dan Brown, în celebra capodoberă ar exista o relaţie alternativă între Maria Magdalena şi Iisus Hristos.

Un inventator milanez, Mario Taddei îl contrazice pe Dan Brown. El spune că Leonardo Da Vinci a pictat diferit Cina cea de Taină , pentru ca oamenii să îi poată recunoaște mai ușor pe cei 12 apostoli, dar și că este o întrebare ”prostească” dacă cel de lângă Iisus Hristos este Magdalena sau Ioan. Mario Taddei  este convinsă că este Ioan.

”Înainte de Leonardo da Vinci au existat sute de picturi ‘Cina cea de Taină’, iar atunci când el a pictat varianta lui a trebuit să respecte anumite reguli. Acele reguli impun ca personajele să fie pictate în acele poziţii şi cu acele zâmbete specifice, pentru ca oamenii să poată să îi recunoască pe apostoli, unul câte unul (…) Acesta este oare Ioan sau Maria Magdalena? Este o întrebare foarte uşoară, dar este şi una prostească, pentru că trebuie să fie Ioan, deoarece Leonardo a copiat celelalte versiuni ale tabloului ‘Cina cea de Taină’ făcute înaintea lui, în care Ioan seamănă cu o femeie”, a spus Mario Taddei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: