Redactia.ro
Home » Știri » FOTO Ucraina lansează o vânătoare de soldați ruși acuzați de crime de război la Bucha: „Cei 10 josnici”

FOTO Ucraina lansează o vânătoare de soldați ruși acuzați de crime de război la Bucha: „Cei 10 josnici”

Ucraina a lansat o vânătoare pentru 10 soldați ruși acuzați de crime de război în Bucha – orașul de la periferia capitalei Kiev unde civilii au fost torturați, violați și uciși.

Ministerul Apărării  a distribuit fotografii ale soldaților și i-a descris pe aceștia ca fiind „cei 10 josnici”, potrivit BBC.

Procurorii spun că aceștia sunt anchetați pentru „crimă cu premeditare”. De asemenea, ei sunt acuzați că au ținut ostatici civili nevinovați, i-au bătut și au jefuit case.

Moscova a negat atrocitățile din Bucha

Moscova a negat că ar fi fost comise crime în Bucha, care s-a aflat sub controlul brigăzii 64 de infanterie motorizată timp de mai bine de o lună la începutul războiului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acordat brigăzii un titlu onorific , recunoscând ceea ce el spune că a fost „eroismul și vitejia în masă, tenacitatea și curajul”, la întoarcerea sa acasă.

Dar în perioada în care brigada a controlat Bucha, sute de oameni au fost uciși. O groapă comună a fost descoperită la biserică după eliberarea orașului, în timp ce cadavrele fuseseră lăsate pe străzile unde au căzut. Mii de crime de război au fost documentate de anchetatori.

Detalii de la supraviețuitori

Unul dintre cei care au supraviețuit, Vitaliy Zhyvotovskyi, și-a amintit țipetele pe care le-a auzit pentru agenția de știri AFP, potrivit aceleași surse:

„Nu aveam nicio speranță”, a spus el, amintindu-și cum tremurau „nu din cauza frigului, ci din cauza fricii, pentru că puteam auzi ce le făceau rușii prizonierilor”.

Joi, procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a anunțat că i-a identificat în special pe cei 10 suspecți, împărtășind fotografii ale tinerilor.

Într-o postare pe Facebook, ea a explicat că aceștia „sunt suspectați de tratament crud al civililor și de alte încălcări ale legilor și obiceiurilor de război”.

„Suspecții vor fi declarați căutați pentru a-i reține și a-i aduce în fața justiției”, a adăugat comunicatul, făcând apel la orice alte informații.

Vor fi judecați vreodată?

Stephen Wilkinson, managerul Centrului internațional de drept umanitar Diakonia din Suedia, subliniază că șansele de succes ale unei urmăriri penale sunt destul de reduse dacă aceștia se află în Rusia.

Cu toate acestea, brigada 64 de infanterie motorizată s-a întors acum în Ucraina, după ce s-a mutat la est, la Izium – în prima linie a bătăliei pentru regiunea Donbas. Potrivit rapoartelor, aceasta a suferit pierderi grele. Dacă cei 10 se află încă în brigadă și sunt încă în viață nu este imposibil ca aceștia să fie găsiți și judecați.

„Procedurile interne sunt adesea cea mai bună și mai rapidă cale”, adaugă dl Wilkinson, în ciuda accentului pus pe mecanismele internaționale precum Curtea Penală Internațională de la Haga.

Faptul că aceștia sunt „soldați de rând” și nu comandanți poate, de asemenea, să faciliteze urmărirea penală, spune dl Wilkinson deși „acest lucru nu elimină necesitatea de a cerceta responsabilitatea penală a comandanților”.

„Legea spune că ești nevinovat până la proba contrarie”

Cu toate acestea, există elemente ale luptei ucrainenilor pentru dreptate care au stârnit îngrijorare pentru dl Wilkinson. În special, modul în care fotografiile au fost distribuite online.

„Chiar dacă știi că există dovezi solide, legea spune că ești nevinovat până la proba contrarie. Cum rămâne cu un proces liber și corect? Există o mulțime de emoții în spatele acestei situații. Aș spune că o pune în pericol, deși nu o subminează în mod fundamental”.

De asemenea, a reieșit că o listă anterioară a brigăzii publicată de autoritățile ucrainene ar fi putut include o serie de nume de persoane din Tadjikistan care nu mai serveau în unitate.

„Nu se știe câți tadjici din brigadă se aflau în Ucraina, dar opt tadjici, ale căror nume au fost menționate în listă, și rudele lor susțin că nu se aflau acolo”, a declarat Ozodi, de la Radio Liberty’s Tajik Service.

WANTED: 10 Russian soldiers accused of #Bucha war crimes in Ukraine, hailed as heroes in Russia👎

Share. Tempe Cirebon Amanda Keanu Toket Venmo Fuji Arya Austria Russian TV #Russia #Russian #Ukraine https://t.co/35H4w5kDst

— Herry (@HerryNapit) April 29, 2022

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: