Redactia.ro
Home » Știri » Furtunile puternice lovesc România. Avertizări de ultimă oră de la meteorologi

Furtunile puternice lovesc România. Avertizări de ultimă oră de la meteorologi

Alertă meteo: Fenomene meteo extreme anunțate de ANM. Zonele vizate de cod galben de furtuni și ploi torențiale

Duminică, de Rusalii, România se confruntă din nou cu furtuni puternice, vijelii și grindină, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Aceasta a emis noi avertizări pentru mai multe regiuni, anunțând că vremea severă va continua să afecteze țara.

Potrivit ANM, duminică, de la ora 14:00, jumătate din țară intră sub alertă cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, care va dura până luni dimineață la ora 08:00.

Care sunt regiunile vizate

Regiunile vizate includ Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și localități din Maramureș. În aceste zone, se vor semnala averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale de 50-70 km/h, grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse, vijelii.

Meteorologii avertizează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și, pe arii restrânse, de peste 40-50 l/mp. Astfel de manifestări vor fi prezente și în Crișana, vestul Olteniei și vestul Maramureșului.

Duminică, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și municipiul București, se află sub alertă cod roșu de caniculă.

Sudul României se va confrunta cu un val intens de căldură

Temperaturile maxime vor atinge 38-39 de grade Celsius, iar minimele vor fi în jur de 20 de grade, menținându-se nopți tropicale. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va cauza un disconfort termic deosebit de accentuat.

”Valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, anunță ANM.

ANM preconizează că vremea extrem de caldă va continua și luni, cu o alertă cod portocaliu valabilă pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, inclusiv municipiul București. Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade Celsius, iar disconfortul termic se va menține accentuat.

În fața acestor condiții meteo severe, ANM recomandă populației să ia măsuri preventive pentru a-și proteja sănătatea și bunurile. Este esențial să se evite expunerea prelungită la soare în orele de vârf și să se consume suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. În cazul furtunilor, se recomandă evitarea deplasărilor și adăpostirea într-un loc sigur pentru a preveni accidentele cauzate de vântul puternic și grindină.

În concluzie, România se confruntă cu o combinație de fenomene meteo extreme, de la furtuni și grindină în nord, la caniculă intensă în sud. ANM rămâne în alertă și continuă să monitorizeze evoluția vremii pentru a furniza populației cele mai recente informații și avertizări. Este esențial ca toți cetățenii să rămână vigilenți și să ia măsurile necesare pentru a-și proteja sănătatea și bunurile în aceste condiții meteo dificile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: