Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut declarații alarmante privind pericolul la care se expun gravidele care nu poartă centura de siguranță. În timpul explicațiilor, Raed Arafat a subliniat că în multe dintre statele europene femeile însărcinate sunt obligate prin lege să își pună centura atunci când călătoresc.
Semnalul de alertă tras pentru gravide de secretarul de stat a venit în cadrul conferinței internaționale „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022“, unde a precizat că a crescut numărul accidentelor rutiere în ultimii ani.
„De ce scutim gravidele să poartă centura? Pentru că centura nu se poartă peste burtă, se poartă peste bazin, sub burtă. O gravidă care va lovi cu burta bordul mașinii, care nu are centură, cu siguranță, cel puțin pierde sarcina, dacă nu se pierde complet și ea dacă iese din parbriz sau ceva. Deci, faptul că am scutit gravidele era un lucru inexplicabil și nu înțeleg de ce scutim gravidele de a purta centură. Zice că afecțiuni medicale care necesită scutire de centură.
Vreau cineva să-mi spună o singură afecțiune medicală care scutește de portul centurii. Mai mult, vreau să vină cineva să-mi arate dacă altă țară europeană are scutire de gravide, sau dacă majoritatea țărilor europene au așa ceva. Vom avea primii 700 de conducători auto din serviciile de ambulanță, 2.400 de pompieri de pe mașinile SMURD-ului, dar și de pe camioanele de intervenție la incendii, care vor fi instruiți pe conducere preventivă“, a afirmat Raed Arafat, relatează Agerpres.
Conform declarațiilor făcute de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, au fost 23.191 în cursul anului trecut, iar în 2018, 17.837; majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.
Cunoscutul medic a adus în discuție un program european, aplicat prin IGSU, prin care 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă, conform sursei citate mai sus.
„Acesta este un prim proiect – să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. (…). Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el“, a mai spus Raed Arafat.