Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Greșeala pe care o fac gospodinele: Când se vopsesc ouăle de Paște

Greșeala pe care o fac gospodinele: Când se vopsesc ouăle de Paște

Greșeala pe care o fac gospodinele: Când se vopsesc ouăle de Paște

Nu există Paște fără ouă vopsite. Copii sunt nerăbdători să vadă modelele pe care mamele și bunicile le imprimă pe ouă, iar gospodinele uită uneori când trebuie să vopsească ouăle.

De obicei, românii vopsesc ouăle sâmbătă, înainte cu o zi de marea sărbătoare. Din diferite motive cum ar fi ca ouăle să fie mai proaspete, sau pentru că nu au avut timp de la atâta curățenie și gătit. Însă, trebuie să ținem cont că ouăle se vopsesc într-o singură zi, dacă vrei să-ți meargă bine.

Greșeala pe care o fac gospodinele: Când se vopsesc ouăle de Paște

Datina e datină, iar din strămoși se povestește că ouăle trebuie vopsite doar în Joia Mare. Se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă, cea a Deniei Mari. În această zi se ține cont de multe tradiții și obiceiuri importante, pentru a ne asigura că suntem pregătițide marea sărbătoare. Ouăle roșii sunt nelipsite de la masa tradițională de Paște și chiar și aici trebuie să fim foarte atenți.

Tradiția spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul și îi aduc sănătate și noroc celui care le consumă de Înviere. Cojile acestora sunt îngropate în grădină și le protejează pe animalele din curte.

Roșu este culoarea simbolică, ce reprezintă sângele vărsat de Mântuitor pentru noi. Totuși, unii optează și pentru alte nuanțe precum albastru, galben sau verde și tot felul de ornamente. Pentru un luciu special, se ung cu ulei.

Interzis în Joia Mare

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care nu ai voie să dormi și trebuie să fi terminat curățenia în casă și în curte. Se spune că Joimărița, o femeie bătrână, taie degetele femeilor leneșe și îi face leneși tot anul pe bărbații care nu fac nimic în această zi.

Pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc să nu se sărute. Acest gest reprezintă mai mult o trădare decât un semn de prietenie. De altfel, nu este bine să ne atingem, ci trebuie să ne rezumăm doar la a ne strânge mâna.

În Joia Mare nu se spală haine pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană. Nu se fac parastase. Nu se trag clopotele, ci doar toaca, indiferent dacă a decedat cineva sau nu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: