Redactia.ro
Home » Știri » Greșeala șoferilor care ar putea să le aducă o amendă maximă. Ce nu trebuie să faci niciodată pe șosea

Greșeala șoferilor care ar putea să le aducă o amendă maximă. Ce nu trebuie să faci niciodată pe șosea

Traficul rutier reprezintă o provocare zilnică pentru toți șoferii din România, iar un aspect important cu care aceștia trebuie să se confrunte este respectarea regulilor impuse de Codul Rutier. O greșeală pe care mulți șoferi o fac frecvent în trafic poate avea consecințe neplăcute, aducându-le amenzi substanțiale.

Conform Codului Rutier, cuantumul amenzii este stabilit în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă, fiind organizat în clase de sancțiuni, iar o valoare importantă în acest context este cea a punctului de amendă.

Greșeala care îți poate aduce o amendă maximă

În prezent, valoarea unui punct de amendă în România a fost înghețată la 145 de lei, deși salariul minim brut pe economie a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani. Astfel, dacă guvernul va decide să revină asupra acestei măsuri, valoarea punctului de amendă ar crește la 300 de lei, reprezentând 10% din salariul minim actual. Acest lucru ar însemna o dublare a amenzilor pentru șoferii români.

În prezent, Codul Rutier prevede cinci clase de sancțiuni, fiecare cu o valoare specifică de puncte-amendă și cuantumul amenzilor aferente:

a) Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă (între 290 și 435 de lei);
b) Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă (între 580 și 725 de lei);
c) Clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă (între 870 și 1.160 de lei);
d) Clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei);
e) Clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (între 3.045 și 14.500 de lei).

De menționat este faptul că sancțiunile din clasa a V-a se aplică doar persoanelor juridice, respectiv firmelor, iar cele mai mari amenzi pentru șoferii români se încadrează în clasa a IV-a, având un cuantum între 1.305 și 2.900 de lei.

Ce nu trebuie să faci niciodată în trafic

Una dintre greșelile frecvente pentru care șoferii pot primi amenda maximă conform Codului Rutier este reprezentată de faptele prevăzute de articolul 102, alineatul 22. Acesta face referire la conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora care săvârșesc gesturi obscene, proferă injurii sau adresează expresii jignitoare sau vulgare participanților la trafic. Această contravenție este o problemă comună în traficul românesc și poate duce la amenzi considerabile.

Din fericire, Codul Rutier oferă și opțiuni pentru reducerea amenzilor. Conform legii, un șofer amendat poate achita jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal. De asemenea, o modificare recentă în Codul Rutier a venit în sprijinul șoferilor români, oferindu-le posibilitatea de a contesta procesul-verbal de contravenție la judecătoria de domiciliu, nu doar la judecătoria din zona unde a avut loc contravenția.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: