Redactia.ro
Home » Știri » Gripă aviară, în România, în contextul în care Europa e invadată de H5N1: 15 lebede, găsite moarte. Unde a fost depistat cazul

Gripă aviară, în România, în contextul în care Europa e invadată de H5N1: 15 lebede, găsite moarte. Unde a fost depistat cazul

Gripă aviară a apărut și în România, în contextul în care Europa e invadată de H5N1: 15 lebede, găsite moarte. Unde a fost depistat cazul

Gripă aviară, în România, după ce 15 lebede au fost găsite moarte. Iată unde a fost depistat cazul de gripă aviară H5N1 și ce măsuri a luat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Valul epidemic de influenţă aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continuă să afecteze Europa.

Gripă aviară, în România: 15 lebede, găsite moarte. Unde a fost depistat cazul de gripă aviară H5N1

Europa este invadată de H5N1. În prezent, Cehia se confruntă cu cel mai mare focar de gripă aviară de până acum, iar veterinarii au început operaţiunile de eutanasiere a peste 220.000 de găini la o fermă din vestul ţării, situată la 150 de kilometri de capitala Praga.

Iată că și la noi a fost diagnosticat un nou caz de gripă aviară H5N1, descoperit la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din judeţul Suceava, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, până ieri, 3 ianuarie 2023, nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări domestice. Totuși, reprezentanții ANSVSA au spus că este nevoie de întărirea măsurilor de prevenire și supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, iar virusul este transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Ţările care descoperă boli precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Pe întreg teritoriul României, exploatațiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, cu sistem de creștere liber și ecologic, trebuie să țină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice. De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României, potrivit Economica.net.

În decursul anului 2022, țările care au raportat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă au fost: Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru, Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franța (1577), Croația (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda, Italia (48), Moldova (5), Olanda (79), Norvgia (2), Polonia (56), Portugalia (9), România (3), Serbia (3), Slovacia, Irlanda de nord (UK) și Kosovo (3), conform sursei menționate anterior.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: