Redactia.ro
Home » Știri » Guvernul Ciolacu renunţă la măsurile de austeritate. Ce schimbări vor avea loc în 2024

Guvernul Ciolacu renunţă la măsurile de austeritate. Ce schimbări vor avea loc în 2024

Structura noului Guvern

Într-o mișcare surprinzătoare, Guvernul condus de Marcel Ciolacu decide să abandoneze calea austerității, deschizând porțile pentru creșteri salariale și o expansiune semnificativă a structurilor de conducere. Această schimbare de direcție vine în urma publicării unei Ordonanțe de Urgență care flexibilizează normele fiscale stabilite la începutul anului, permitând astfel instituțiilor statului și companiilor deținute de acesta să își ajusteze politicile interne într-un mod considerabil mai liber.

Guvernul Ciolacu renunţă la măsurile de austeritate

Cu o prezentare detaliată în data de 14 Martie 2024, această reformă propune, printre altele, posibilitatea pentru Guvern de a mări prin memorandum numărul funcțiilor de conducere, depășind pragul anterior stabilit de 8% din totalul angajaților, până la un nou maxim de 10%. Această măsură reflectă o viziune îndrăzneață asupra structurii administrative, sugerând o abordare mai flexibilă și dinamică a gestionării resurselor umane în sectorul public.

Ce schimbări vor avea loc în Guverunul României

Mai mult decât atât, modificarea legislativă aduce o veste bună pentru companiile de stat aflate în dificultate financiară. Aceste entități, chiar și în contextul înregistrării pierderilor, vor avea posibilitatea de a implementa creșteri salariale, cu condiția să se angajeze într-un proces de reorganizare eficientă a activităților pe care le desfășoară. Acest aspect sugerează o recunoaștere a importanței flexibilității și adaptabilității în administrația publică și economia controlată de stat.

O altă componentă remarcabilă a acestei ordonanțe se referă la deblocarea angajărilor în sectorul public. Instituțiile care pot argumenta necesitatea ocupării posturilor vacante pentru a atinge obiectivele de performanță stabilite vor avea cale liberă să organizeze examene sau concursuri pentru aceste poziții. Acest lucru indică o încercare de revitalizare a forței de muncă în serviciile publice, punând accent pe competență și eficiență.

În plus, se oferă un răgaz companiilor de stat de a se sustrage de la directivele de reducere a cheltuielilor, dacă pot demonstra că aceste restricții ar afecta negativ activitatea lor. Aceasta constituie o recunoaștere a nevoii de echilibru între disciplina fiscală și sustenabilitatea operațională, potrivit Antena3 CNN.

Cu aceste modificări pe masa de discuții, guvernul Ciolacu semnalează o schimbare strategică în abordarea politicii fiscale și administrative, punând accent pe flexibilitate, creștere economică și eficiență. În timp ce aceste măsuri sunt încă în faza de dezbatere și așteaptă avizarea, ele deschid perspective interesante pentru viitorul administrației publice și al companiilor de stat din România.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: