Începând cu anul 2025, ajutorul de deces ar putea crește semnificativ, conform unui nou proiect de lege propus de Guvern. Această inițiativă prevede majorarea sumei acordate familiilor care suportă cheltuielile de înmormântare, ajungând la peste 8.500 de lei în cazul decesului unui asigurat sau pensionar.
Creșterea vine ca o măsură de ajustare a acestui sprijin financiar la costurile actuale, care au crescut considerabil în ultimii ani. În prezent, proiectul trebuie să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Cine poate solicita acest ajutor, care sunt condițiile și ce situații speciale sunt luate în calcul? Toate aceste aspecte sunt detaliate în continuare.
Creșterea ajutorului de deces
Guvernul analizează un proiect de lege care prevede majorarea ajutorului de deces cu 1.053 de lei față de valoarea actuală. Aceasta înseamnă că, dacă legea va fi adoptată, sumele acordate în 2025 vor fi:
- 8.620 de lei – pentru decesul unui asigurat sau pensionar;
- 4.310 de lei – pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
Această creștere vine după ce, în 2024, cuantumul ajutorului fusese stabilit la 7.567 de lei și rămăsese neschimbat. Ajustarea este considerată necesară pentru a reflecta costurile tot mai ridicate ale serviciilor funerare și ale altor cheltuieli asociate.
Ajutorul de deces este un sprijin financiar destinat persoanelor care suportă cheltuielile ocazionate de decesul unui asigurat sau pensionar. Banii nu sunt acordați automat, ci trebuie solicitați printr-o cerere depusă la casa de pensii sau la instituția relevantă. Persoanele care pot solicita acest sprijin sunt:
- soțul supraviețuitor,
- copiii,
- părinții,
- orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare.
Pentru a primi ajutorul, solicitantul trebuie să depună o cerere însoțită de următoarele documente:
- Certificatul de deces în original și copie;
- Actul de identitate al solicitantului;
- Documente care atestă cheltuielile efectuate pentru înmormântare (facturi, chitanțe).
După depunerea cererii și verificarea documentelor, plata ajutorului se face în termen de trei zile lucrătoare.
Cazuri speciale în care se acordă ajutorul de deces
Pe lângă situațiile obișnuite în care ajutorul este acordat pentru decesul unui asigurat sau pensionar, noul proiect de lege introduce și anumite cazuri speciale în care acest sprijin financiar poate fi solicitat:
- Pentru persoanele care, în ultimele șase luni înainte de deces, au fost asigurate în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare. Acest lucru înseamnă că nu este necesară o perioadă minimă de contribuții pentru ca familia să poată beneficia de ajutor.
- Pentru membrii de familie ai asiguraților sau pensionarilor, inclusiv soțul, copiii, părinții și bunicii, chiar dacă aceștia nu erau asigurați sau pensionari la data decesului. În acest caz, suma acordată este de 4.310 de lei, adică jumătate din valoarea ajutorului pentru un asigurat sau pensionar.
- Pentru părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului, în cazul în care aceștia decedează. Această prevedere ar urma să se aplice din septembrie 2024 și vizează părinții aflați în concediu de creștere a copilului până la doi ani (sau până la trei ani în cazul unui copil cu handicap) și până la șapte ani în cazul copilului cu handicap grav.
Aceste modificări au fost incluse în proiect pentru a acoperi cât mai multe situații în care familiile pot avea nevoie de sprijin financiar în urma unui deces.
Pentru ca această majorare să intre în vigoare în 2025, legea trebuie să urmeze mai mulți pași legislativi:
- Aprobarea de către Guvern – primul pas în procesul de legiferare;
- Adoptarea de către Parlament – trebuie să fie votată atât de Camera Deputaților, cât și de Senat;
- Promulgarea de către Președinte – semnătura președintelui este necesară pentru ca legea să fie oficială;
- Publicarea în Monitorul Oficial – doar după publicare, prevederile devin aplicabile.
Dacă toate aceste etape sunt parcurse cu succes, noul cuantum al ajutorului de deces va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Majorarea ajutorului de deces este o măsură așteptată de multe familii care se confruntă cu cheltuieli mari în urma pierderii unei persoane dragi. Creșterea sumei acordate vine ca o alinare financiară pentru cei afectați de astfel de evenimente tragice. Totodată, extinderea cazurilor speciale în care se poate solicita acest ajutor demonstrează o preocupare mai mare pentru diverse categorii sociale vulnerabile.
În condițiile în care costurile serviciilor funerare cresc de la an la an, acest sprijin guvernamental poate reprezenta o ușurare semnificativă pentru familiile care se confruntă cu pierderi neașteptate. Totuși, pentru ca această modificare să devină realitate, proiectul trebuie să fie aprobat și să treacă prin toate etapele legislative. Dacă va fi adoptată, această măsură va aduce un ajutor financiar mai consistent celor care au nevoie, începând cu anul 2025.