Iarna s-a instalat în Europa! Orașele au fost acoperite de un strat gros de zăpadă. Iată detaliile și imaginile momentului, dar află și când va ninge prima dată în România!
Iarna s-a instalat în Europa
Iarna și-a făcut simțită prezența în Europa, aducând ninsori abundente în numeroase orașe europene, iar stratul de zăpadă s-a acumulat deja la câțiva centimetri deasupra solului.
Chiar dacă privind afară poate părea greu de crezut că se apropie iarna, realitatea este că mai multe orașe au fost deja acoperite de un strat consistent de zăpadă.
Orașele au fost acoperite de un strat gros de zăpadă FOTO
Unul dintre orașele care a fost lovit de iarnă într-un mod timpuriu și spectaculos este Kiruna, situat în provincia Lappland din Suedia, și este cunoscut ca fiind cel mai nordic oraș al țării. Aici, stratul de zăpadă a atins deja peste 10 centimetri, iar meteorologii prognozează că vor continua să cadă precipitații sub formă de ninsoare în zilele următoare.
Și finlandezii au avut parte de bucuria zăpezii în această perioadă. În pitoresca localitate Saariselkä, din Finlanda, a nins ca în povești în ultimele ore, transformând peisajul într-unul desprins din basme.
Sursa foto: Arhivă
Când vine iarna în România
În privința sezonului rece, conform meteorologilor de la AccuWeather, noiembrie aduce primele semne ale iernii, sub forma primelor precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. A doua parte a lui noiembrie ar putea aduce un episod sporadic de lapoviță și ninsoare în București, în timpul nopții. Cu toate acestea, se anticipează că acesta va fi doar un eveniment izolat, deoarece ulterior temperaturile vor înregistra o ușoară creștere.
Conform acelorași specialiști, prima ninsoare semnificativă este prevăzută pentru data de 6 decembrie. Până atunci, temperaturile vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor țării.
Un aspect important care va marca iarna 2023-2024 este fenomenul El Nino, un model climatic caracterizat de răcirea neobișnuită a apelor de suprafață. Meteorologii de la Serviciul Național de Meteorologie din SUA au sugerat că acest fenomen ar putea aduce un sezon rece destul de aspru, caracterizat de apariția unui vortex polar însoțit de cantități semnificative de zăpadă.
Deși meteorologii sunt precauți în privința prognozelor pe termen lung, există posibilitatea ca iarna să sosească mai devreme decât de obicei în acest an. Combinarea fenomenului El Nino cu efectele vortexurilor polare ar putea duce la o iarnă mai friguroasă decât de obicei, cu consecințe notabile până la începutul anului 2024, relatează ego.ro.
Sursa foto: Arhivă