Redactia.ro
Home » Știri » IGNATUL 2019. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea noroc tot anul

IGNATUL 2019. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea noroc tot anul

IGNATUL 2019. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea noroc tot anul

IGNATUL 2019. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea noroc tot anul. În ziua de 20 decembrie, toți românii, sărbătoresc Igantul, ziua în care este sacrificat pentru masa de Crăciun.

IGNATUL 2019. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea noroc tot anul

Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe în 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului.

În religia creștin-ortodoxă este prăznuit, în această zi, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.

Acesta a suferit multe chinuri pentru că nu s-a lăsat întors de la credința în Hristos și a fost aruncat leilor. Ziua de 20 decembrie este cunoscută și sub numele “Ignatul porcilor”. Mulți români, mai ales din mediul rural, sacrifică portcul pentru masa de Crăciun și celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ioan.

Tradiții de Ignat

În unele zone, copiii care participă la ritual sunt urcați pe abdomenul porcului și li se face semnul crucii pe frunte cu sângele animalului sacrificat.

Acest obicei este respectat mai mult în mediul rural și se crede că acei copii vor fi ocoliți de efectele deochiului pe parcursul noului an.

Cei care se ocupă de sacrificarea animalului, sunt bărbații, iar tradiția cere ca acela care taie porcul să fie un om curat. În unele regiuni chiar şi gospodăria este sfinţită înainte de sacrificare. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.

Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Astfel, este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui.

Tradiția spune că tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece aceasta poate ține la distanță, prin puterea ei, spiritele malefice.

Obiceiuri de Ignat

Ignatul cade întotdeauna în plin post al Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile, cum sunt şi cele de Ignat, sunt atât de puternic înrădăcinate, încât nu pot fi oprite nici chiar de regulile foarte stricte impuse de Biserică.

După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă.

Citeste si:Program metrou de Crăciun. Cum circulă metroul în noaptea de Anul Nou

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini