Premierul Ilie Bolojan locuiește, de la începutul lunii iulie 2025, în vila de protocol din strada Gogol nr. 2, imobilul de lux ocupat anterior de fostul președinte Traian Băsescu. Reședința a redevenit disponibilă după ce, în 2022, fostului șef al statului i-au fost retrase toate privilegiile legale, ca urmare a deciziei definitive privind colaborarea sa cu Securitatea. Mutarea lui Bolojan într-un astfel de spațiu are o puternică încărcătură simbolică, marcând tranziția de la o epocă politică conflictuală la o guvernare orientată spre eficiență și administrare pragmatică.
Vila pierdută de Băsescu, preluată oficial de noul premier
Reședința din centrul Capitalei este administrată de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și se află într-o zonă exclusivistă, protejată de Serviciul de Protecție și Pază. Vila a fost atribuită inițial lui Traian Băsescu în anul 2015, imediat după încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial, în baza Legii 406/2001, care acordă foștilor șefi de stat o serie de drepturi pe viață, printre care reședință de protocol, pază SPP, indemnizație și personal auxiliar.
După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat în 2022 calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al fostei Securități, toate aceste beneficii i-au fost retrase. Imobilul a fost eliberat și a rămas vacant până în prezent, când a fost reactivat pentru actualul premier, Ilie Bolojan.
Moment simbolic pentru Guvernul Bolojan: din vila lui Băsescu, la vârful puterii executive
Informația privind mutarea lui Ilie Bolojan în vila din strada Gogol a fost confirmată de surse administrative și relatată inițial de Realitatea Plus. Această relocare nu reprezintă doar o modificare logistică în activitatea premierului, ci și o consolidare a imaginii sale în centrul puterii executive. Vila, care timp de peste șapte ani a fost locuită de Traian Băsescu, devine acum locul în care noul lider al Guvernului își desfășoară, cel puțin parțial, activitatea oficială.
Prezența lui Bolojan în această reședință reflectă tranziția de la o epocă politică marcată de confruntare și retorică intensă la una în care accentul cade pe gestionare eficientă, disciplină instituțională și decizii tehnocrate.
Reședința din strada Gogol, un imobil cu greutate politică
Situată în apropierea Pieței Victoriei, vila de pe strada Gogol nr. 2 a fost timp de mai bine de un deceniu un spațiu cu o semnificație aparte în arhitectura puterii din România. A fost reședința unui fost președinte în perioade tensionate, dar și locul unde s-au luat decizii majore din culisele politicii românești. Odată cu mutarea lui Ilie Bolojan, reședința revine în circuitul actualității politice, fiind asociată de această dată cu un nou stil de guvernare.
Această repoziționare fizică și simbolică marchează nu doar o schimbare de locatar, ci și un nou stil de leadership în politica românească. Dacă Băsescu era văzut ca exponentul unei politici directe și adesea conflictuale, Bolojan este asociat cu eficiența administrativă, tehnocrația și stilul sobru de conducere.
RAAPPS redeschide porțile pentru noii lideri. Și Mihai Jurca primește o vilă de stat
În paralel cu mutarea premierului în fosta vilă prezidențială, alte informații arată că și Mihai Jurca, fost primar al Oradei și actual ministru al Transporturilor, s-a mutat într-un alt imobil administrat de RAAPPS. Această redistribuire a reședințelor de protocol pentru liderii proveniți din administrația locală a Bihorului conturează o rețea de influență care se consolidează în jurul premierului.
Deși RAAPPS a fost adesea criticată pentru lipsa de transparență în alocarea locuințelor de protocol, în acest caz, reactivarea unor spații rămase libere în urma unor decizii judiciare definitive pare să urmeze cadrul legal. Totodată, aceste mutări oferă semnale clare privind conturarea unei noi echipe guvernamentale cu centre de decizie mai bine definite.
Ilie Bolojan, din Oradea în fruntea Guvernului
Cunoscut pentru proiectele de modernizare ale Oradei, Ilie Bolojan a intrat în prim-planul politicii centrale în urma alegerilor parlamentare din 2024, când a fost ales senator PNL. Ulterior, a fost desemnat președinte al Senatului și a preluat interimatul funcției prezidențiale după demisia lui Klaus Iohannis. După victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale, Bolojan a fost desemnat premier.
Traseul său rapid în politica națională este considerat unul rarisim, fiind bazat pe reputația sa de administrator eficient și lipsit de scandaluri. Mutarea în vila de protocol vine ca o etapă firească într-un parcurs care a fost atent gestionat și planificat.
CCR îi restituie lui Traian Băsescu privilegiile de fost președinte, retrase în urma deciziei privind colaborarea cu Securitatea
Curtea Constituțională a României a decis marți, 1 iulie 2025, să admită contestația depusă de fostul președinte Traian Băsescu privind modificările aduse Legii 406/2001. Modificările contestate vizau retragerea beneficiilor acordate foștilor șefi de stat, în situația în care aceștia sunt declarați definitiv colaboratori ai fostei Securități.
Potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN, hotărârea CCR permite lui Traian Băsescu să își redobândească toate drepturile de care fusese lipsit, după ce instanțele au stabilit în mod definitiv că a colaborat cu fosta Securitate a regimului comunist.
Sursa foto: Arhivă