Redactia.ro
Home » Știri » Impunerea unui embargou asupra petrolului rusesc, la un pas de finalizare! Ungaria se menține fermă

Impunerea unui embargou asupra petrolului rusesc, la un pas de finalizare! Ungaria se menține fermă

UE se străduiește să ajungă la un acord privind embargoul petrolier rusesc, în timp ce Ungaria se menține fermă

În weekend, Budapesta a semnalat sprijinul pentru o propunere a Comisiei Europene care ar urma să aplice sancțiuni doar pentru petrolul rusesc adus în UE cu petroliere, ceea ce ar permite importatorilor de energie fără ieșire la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia, să continue să primească petrol rusesc prin conducte până când se vor găsi surse alternative.

Discuțiile au fost însă blocate de cererile de finanțare din partea Ungariei.

Prețul petrolului a crescut, comercianții monitorizând îndeaproape perspectiva ca UE să accepte să impună o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc.

Uniunea Europeană va continua luni să depună eforturi pentru a ajunge la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, după ce încercările de duminică au eșuat.

Ce le spune Viktor Orbán liderilor europeni

Negocierile sunt în mare parte blocate de Ungaria, un utilizator major de petrol rusesc și al cărui lider Viktor Orban a fost în relații de prietenie cu Vladimir Putin din Rusia.

„Avem nevoie de o garanție că, în cazul unui accident cu conducta… trebuie să avem dreptul de a obține petrol rusesc din alte surse. Dacă o primim, e în regulă”, a declarat Viktor Orbán.

În weekend, Budapesta a semnalat sprijinul pentru o propunere a Comisiei Europene care ar aplica sancțiuni doar asupra petrolului rusesc adus în UE cu petroliere, ceea ce ar permite importatorilor de energie fără ieșire la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia, să continue să primească petrol rusesc prin conducte până când vor fi găsite surse alternative. Discuțiile au fost însă blocate de cererile de finanțare din partea Ungariei.

Impunerea unui embargou asupra petrolului rusesc, la un pas de finalizare

Liderii ar putea ajunge la un acord la timp pentru summitul de luni-marți de la Bruxelles din Belgia, pentru a ilustra unitatea blocului ca răspuns la atacul Kremlinului. Eșecul de a asigura orice tip de acord ar fi probabil anunțat ca o victorie pentru Putin.

La sosirea la Bruxelles pentru un summit al celor 27 de lideri naționali ai UE, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Nu am ajuns încă acolo”.

„Așteptările mele sunt scăzute că se va rezolva în următoarele 48 de ore. Dar sunt încrezătoare că după aceea va exista o posibilitate”, a adăugat ea.

Occidentul a așteptat prea mult pentru a-l confrunta pe Putin și acum are toate pârghiile, spune un analist. Aproximativ 36% din importurile de petrol ale UE provin din Rusia, o țară care joacă un rol important pe piețele globale de petrol.

Desigur, Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după SUA și Arabia Saudită, și cel mai mare exportator de țiței pe piețele globale. Este, de asemenea, un producător și exportator major de gaze naturale, potrivit BBC.

Ce sancțiuni a mai primit Rusia din parte UE

Sancțiunile propuse pentru importurile de petrol ar face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina, în urmă cu aproape 100 de zile.

Cele cinci runde anterioare de măsuri au inclus, printre altele, restricționarea accesului la piețele de capital, înghețarea activelor băncii centrale a Rusiei, excluderea instituțiilor financiare rusești din SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune rusesc și de alte mărfuri.

Discuțiile pentru impunerea unui embargou asupra petrolului sunt în curs de desfășurare de la începutul lunii, deși nu s-a înregistrat niciun progres tangibil de când von der Leyen a declarat că statele membre vor interzice tot petrolul rusesc din Europa.

„Astăzi, abordăm problema dependenței noastre de petrolul rusesc. Și să fim clari, nu va fi ușor, deoarece unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să o facem”, a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European pe 4 mai, provocând aplauze din partea legislatorilor.

Von der Leyen a declarat că blocul comunitar trebuie să abordeze problema dependenței sale de petrolul rusesc. Aceasta a punctat și faptul că blocul comunitar trebuie să se ocupe de dependența sa de petrolul rusesc.

Când se va impune embargoul asupra petrolului rusesc

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luni la postul de televiziune France Info că un acord ar putea fi convenit până luni după-amiază, potrivit Reuters. Între timp, premierul estonian Kaja Kallas a declarat că nu este realist să se aștepte un acord luni. Kallas a declarat că un acord este mai probabil la următorul summit din 23-24 iunie.

Oficialii ucraineni au insistat în repetate rânduri ca UE să impună un embargo total asupra petrolului și gazelor rusești, în condițiile în care țările importatoare de energie continuă să alimenteze zilnic cu venituri din petrol și gaze naturale fondul de război al lui Putin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: