Redactia.ro
Home » Știri » Incendiu major la Arhiepiscopia Tomisului. Focul a distrus mansarda, o turlă s-a prăbușit – VIDEO

Incendiu major la Arhiepiscopia Tomisului. Focul a distrus mansarda, o turlă s-a prăbușit – VIDEO

incendiu

Palatul Arhiepiscopal din Constanța a fost pârjolit, sâmbătă seara, de un incendiu major. Zeci de pompieri s-au chinuit mai bine de 4 ore să lichideze focul.

Incendiul a izbucnit la mansardă

Alarma s-a dat la ora 21 și 52 de minute. Preoții din incinta Arhiepiscopiei Tomisului au simțit miros de fum și au încercat să localizeze sursa incendiului, dar fără niciun rezultat. Între timp, au sunat la 112 și au anunțat pompierii.

La fața locului s-a aflat toate detașamentele Inspectoratului pentru situații de urgență din Constanța. Era un fum dens și înecăcios, iar vântul întețea flăcările, făcând munca salvatorilor și mai dificilă.

Flăcările au cuprins mansarda clădirii și amenința să coboare la etajele inferioare. 30 de preoți care locuiau în chiliile de la ultimul nivel au reuşit să iasă teferi.

ÎPS Teodosie, gest inconștient făcut în timpul incendiului

Între timp, la Catedrala sfinții Petru și Pavel, aflată în aceeași curte, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, ţinea o slujbă. În biserică erau peste 30 de enoriași. Slujba religioasă a fost transmisă pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, dar a fost întreruptă la un moment dat.

ÎPS Teodosie a luat o decizie incredibilă, în timp ce afară pompierii se luptau cu flăcările. Astfel că a hotărât să nu se autoevacueze și să țină în continuare slujba, rugând enoriașii să se roage alături de el pentru ca focul să fie stins cât mai curând.

„Încă nu începuseră slujba când a izbucnit incendiul. Noi ne-am dus la slujbă. Am stat cu Înalpreasfințitul. Nu s-a auzit explozie că au fost scoase la timp buteliile. A rămas cu lumânări, Înaltul ne-a rugat să rămânem să ne rugăm alături de el, pompierii și-au făcut datoria. Nu s-a întâmplat nimic, nicio victimă. ÎPS a rămas cu curaj până s-a terminat slujba”, au declarat enoriașii pentru ziuadeconstanta.ro după încheierea slujbei.

Peste 60 de pompieri s-au luptat cu flăcările

Peste 60 de pompieri au intervenit pentru stingerea focului, în contextul în care flăcările s-au extins din cauza vântului. Mai multe bucăți din acoperiș au început să cadă, iar o turlă s-a prăbușit.

Potrivit ISU Constanţa, în urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi, iar o turlă s-a prăbușit.

„În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. La ora 1.27 incendiul a fost lichidat, dar echipajele de intervenţie au rămas la locul solicitării pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative”, au transmis reprezentanţii ISU Constanţa.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în urmă cu aproape 100 de ani. Potrivit Patrimoniului Dobrogean, clădirea a fost ridicată între anii 1928-1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: