Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale din 2025, a avut parte de o situație neplăcută duminică, în timp ce încerca să își exprime dreptul constituțional de a vota. Acesta s-a prezentat la secția de votare din cadrul Rectoratului Universității Tehnice de Construcții din București, însă i s-a refuzat accesul la urne. Incidentul a stârnit reacții din partea candidatului, care a amenințat că va lua măsuri drastice dacă nu va rezolva problema.
Problemele de la secția de votare
Popescu a declarat că nu este la prima experiență de acest tip, având în vedere că a candidat de mai multe ori la funcția de președinte al României. În 2019 și 2024, acesta votase la aceeași secție, fără a întâmpina dificultăți. Cu toate acestea, în acest an, procesul electoral a fost blocat din cauza unor neînțelegeri legate de secția de votare în care era înregistrat, iar acest lucru a determinat un conflict cu autoritățile competente.
Sebastian Popescu s-a prezentat la secția de votare din București, sperând că va putea să își exprime dreptul constituțional în aceleași condiții ca în trecut. Însă, spre surprinderea sa, i s-a spus că trebuie să se deplaseze la o altă secție de votare, una la care este „arondat”. Potrivit legislației electorale, fiecare cetățean român poate vota doar în secția de votare unde își are domiciliul sau reședința, însă acest lucru nu s-a aplicat în cazul lui Popescu în alegerile din trecut, când a votat pe listele suplimentare, o practică ce nu a fost contestată de autorități până acum.
„Am încercat acum, ei sunt în ședință, am sunat la Biroul Electoral Central și le-am spus: dacă nu rezolvă, o să mă duc eu peste ei. Să întrerupă ședința, pentru că sunt un candidat la funcția de președinte al României căruia îi este interzis, în acest moment, să voteze, să-și exprime votul, de către niște oameni care nu știu legea”, a declarat Sebastian Popescu, evident nemulțumit de situație. Candidatul a adăugat că a avut o discuție telefonică cu autoritățile competente și că va lua măsuri dacă problema nu va fi soluționată rapid.
Miza alegerilor și impactul incidentului
În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, Sebastian Popescu a explicat că, deși i-a fost refuzat dreptul de a vota, continuă să creadă în procesul electoral și în importanța acestuia pentru viitorul României. El a menționat că nu este pentru prima dată când se confruntă cu astfel de dificultăți, dar a subliniat că această situație este inacceptabilă mai ales în contextul alegerilor prezidențiale, care sunt considerate de mulți drept o oportunitate de schimbare la nivel național.
„Nu este nicio schimbare din punctul meu de vedere. Şi în 2019 când am candidat, tot aici am votat, în 2024 v-am spus, la secţia următoare de acolo, iar acum am decis să votez tot aici”, a afirmat Popescu. Cu toate acestea, diferențele în modul în care au fost tratate voturile sale în trecut și în acest an ridică întrebări legate de aplicarea uniformă a legii și de modul în care autoritățile se asigură că toți cetățenii, inclusiv candidații la funcția de președinte, pot participa corect la procesul electoral.
Popescu a explicat că alegerea secției de votare a fost o decizie personală, bazată pe experiențele anterioare, iar refuzul de a-l lăsa să voteze a fost o surpriză. Acesta a continuat să insite asupra necesității unui sistem electoral transparent și corect, care să asigure că niciun vot nu este ignorat sau împiedicat în mod incorect. De asemenea, el a subliniat că nu va accepta ca acest incident să fie trecut cu vederea și că, în cazul în care problema nu va fi rezolvată de Biroul Electoral Central, va acționa în continuare pentru a-și apăra drepturile.