Redactia.ro
Home » Știri » Incredibil dar adevărat! Cât a ajuns sa coste închirierea unui șezlong pe litoral

Incredibil dar adevărat! Cât a ajuns sa coste închirierea unui șezlong pe litoral

Ce se întâmplă cu vacanţele românilor în 2024. Avertismentul economiştilor

Sezonul estival 2024 vine cu surprize neplăcute pentru românii care plănuiesc să-și petreacă vacanța pe litoralul românesc. Prețurile au crescut semnificativ, de la cazare până la costurile pentru mâncare și băuturi, făcând din vacanța la mare un lux tot mai greu accesibil. Haideți să vedem în detaliu cât de mult au crescut prețurile și ce trebuie să știți înainte de a pleca spre litoral.

Închirierea unui șezlong în Mamaia: prețuri mai mari ca niciodată

Unul dintre aspectele cele mai notabile ale acestei veri este creșterea prețurilor pentru închirierea șezlongurilor pe plajele din Mamaia. Dacă anul trecut, în weekend, un șezlong putea costa chiar și 60 de lei, anul acesta prețurile au crescut cu 10-15%. Astfel, pentru a închiria un șezlong pe plajele din Mamaia, turiștii trebuie să scoată din buzunar între 25 și 30 de lei pe zi.

Creșterea acestor tarife este în parte cauzată de cererea mare și de costurile în creștere ale operatorilor de plajă. În plus, aceste prețuri sunt doar începutul sezonului, iar specialiștii avertizează că ar putea crește pe măsură ce vara avansează și cererea devine și mai mare.

Costuri majorate pentru mâncare și băuturi

Pe lângă prețurile pentru șezlonguri, și costurile pentru mâncare și băuturi au explodat în această vară. Spre exemplu, un pahar de bere de 250 ml în Vama Veche costă acum 10 lei. În Mamaia, prețurile pentru bere variază între 8 și 10 lei, în funcție de zona în care te afli. Aceste tarife sunt semnificativ mai mari decât anul trecut, iar având în vedere că suntem doar la începutul lunii iunie, există toate șansele ca prețurile să crească în continuare.

La capitolul mâncare, situația este și mai dramatică. Porția de hamsii, o delicatesă populară pe litoral, a cunoscut o creștere vertiginoasă a prețului. Dacă anul trecut o porție de hamsii costa în jur de 10 lei, anul acesta prețurile au ajuns la 40-50 de lei în unele locații. Chiar dacă în unele stațiuni prețurile sunt mai mici, cum ar fi în Agigea, unde 100 de grame de hamsii costă 22 de lei și 200 de grame 34 de lei, costurile rămân considerabil mai mari decât în anii precedenți.

Bugetul necesar pentru o vacanță pe litoralul românesc

Pentru românii care se pregătesc să plece în vacanță pe litoralul românesc, bugetul necesar este considerabil mai mare decât în anii anteriori. Potrivit datelor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), costul mediu pentru un sejur pe litoralul românesc este de aproximativ 2.250 de lei. Aceasta reprezintă o creștere de 500 de lei față de anul trecut, ceea ce reflectă majorările de prețuri la cazare, mâncare, băuturi și servicii.

Rezervările pentru cazare au înregistrat, de asemenea, o creștere de 25%, ceea ce înseamnă că turiștii trebuie să plătească semnificativ mai mult pentru a se bucura de vacanța lor pe litoral. Această creștere este alimentată de inflație și de costurile în creștere ale operatorilor din industria turistică.

Aceste creșteri de prețuri pun o presiune considerabilă pe bugetele familiilor românești, forțându-le pe multe dintre ele să reevalueze destinațiile de vacanță. Din ce în ce mai mulți români se uită către alternative mai accesibile în străinătate sau la destinații mai puțin populare, în încercarea de a-și petrece concediul fără a cheltui sume exorbitante.

Vacanțele la mare, un lux tot mai mare pentru români

Creșterea continuă a prețurilor pe litoralul românesc transformă vacanțele la mare într-un lux tot mai mare pentru români. Cu prețuri majorate la șezlonguri, mâncare și băuturi, și cu un buget necesar pentru sejur semnificativ mai mare decât anul trecut, mulți turiști se vor vedea nevoiți să caute alternative mai accesibile.

Pe măsură ce sezonul avansează, este posibil ca prețurile să continue să crească, ceea ce va face și mai dificil pentru români să se bucure de vacanțele la mare. Este esențial ca turiștii să fie bine informați și să își planifice bugetele cu atenție pentru a evita surprizele neplăcute și pentru a se putea bucura de concediu în condiții cât mai bune.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: