Redactia.ro
Home » Știri » Informația zilei! The Times: Rusia s-a decis să atace Moldova

Informația zilei! The Times: Rusia s-a decis să atace Moldova

moldova

Rusia intenționează să preia controlul asupra Moldovei, potrivit The Times. Kremlinul ar fi decis să atace Republica Moldova, susține ziarul britanic. Acest lucru a fost raportat de The Times, citând surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Rusia ar fi elaborat chiar planuri clare de a invada țara, spun surse citate de The Times.

„Credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. Soarta Moldovei este decisivă. Dacă rușii vor prelua controlul asupra ei, vom deveni o țintă mai ușoară din punct de vedere militar”, notează interlocutorul ziarului.

Rusia intenționează să preia controlul asupra Moldovei

Rusia ar putea lansa un „scenariu Donbass” în Republica Moldova, potrivit săptămânalului britanic. Adică, recunoașterea oficială a autoproclamatei Transnistria, după exemplul  „RPD” și „RPL”. Atunci rușii vor începe să trimită arme în regiune. Analiştii occidentali cred că obiectivul Kremlinului este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia de-a lungul întregii coaste a Ucrainei către Transnistria, tăind accesul Ucrainei la Marea Neagră, scrie The Times.

Serviciile secrete ucrainene au observat activitate la un aerodrom din Tiraspol, capitala Transnistriei nerecunoscute. Se presupune că ocupanții intenționează să aterizeze acolo transporturi aeriene IL-76, notează The Times. Acțiunile Rusiei vor fi însoțite de tulburări și revolte în masă chiar în Moldova. În cazul unei preluări reușite a țării, trupele rusești ar putea ataca Odesa dinspre vest. Potrivit funcţionarilor occidentali, circa 1.500 militari ruşi ar fi staţionaţi în Transnistria.

Rusia ar putea crea un „pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai. Chiar atunci când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, The Times citează și un punct de vedere alternativ al agențiilor de informații occidentale. Occidentul consideră că Federația Rusă nu are încă capacitatea de a forța un coridor terestru în Transnistria prin regiunile Nikolaev și Odesa, în timp ce spațiul aerian este periculos pentru ocupanți din cauza apărării antiaeriene a ucrainenilor.

La 26 aprilie, Arestovici a declarat că Moldova ar putea avea mari probleme din cauza provocărilor Rusiei în Transnistria nerecunoscută. Prin urmare, statul ar trebui să se îndrepte spre România și Ucraina pentru ajutor. Iar Ucraina, potrivit acestuia, „se va descurca” cu preluarea Tiraspolului sub controlul său.

„Kremlinul a decis deja să atace Moldova“

Pe de altă parte, autoritățile moldovenești au declarat că intenționează să soluționeze problema transnistreană doar pe cale politică și pașnică. În plus, președintele moldovean, Maia Sandu, a declarat că țara nu are o armată pregătită de luptă.

De altfel, ieri, Moldova nu a permis intrarea unui jurnalist rus în regiunea Transnistria. Artur Shaikhutdinov a fost blocat pe aeroport, în Chișinău. El a fost redirecționat către Istanbul. Autoritățile moldovenești nu i-au permis propagandistului agenției de știri pro-Kremlin, RIA Novyny și corespondent Sputnik, Artur Shaikhutdinov, care urma să meargă în Transnistria nerecunoscută, scrie UNN cu referire la NewsMaker.

După cum s-a precizat, motivul refuzului a fost lipsa de acreditare a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Potrivit UNN, Shaikhutdinov a călătorit direct la Nistru pentru o presupusă „analiză a situației din regiune”. La controlul pașapoartelor de pe aeroportul din Chișinău, sâmbătă, 30 septembrie, polițiștii de frontieră i-au verificat bagajele și i-au luat pașaportul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: