Redactia.ro
Home » Știri » Informație de ultimă oră în privința pensiilor. În funcție de ce noi criterii se vor aloca banii

Informație de ultimă oră în privința pensiilor. În funcție de ce noi criterii se vor aloca banii

Diferența colosală între cea mai mare și cea mai mică pensie din România. Sigur nu te așteptai la asta 

O veste bună pentru anumite categorii de pensionari! Din anul viitor, se va recunoaște o nouă perioadă ca parte a stagiului de cotizare pentru pensie, ceea ce înseamnă că vor avea posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme. Această modificare a fost recent publicată în Monitorul Oficial.

Ce beneficii pot avea unii pensionari

Începând cu luna septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în calcul pentru stabilirea dreptului la pensia de stat. Până în prezent, în calculul stagiului de cotizare pentru pensie erau incluse doar studiile de licență și doctorat.

Sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

– a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;

– a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

– a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

– a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;

– a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani”, arată actul normativ.

Ce alte studii reprezentau un factor important

Până în prezent, doar absolvirea studiilor de licență și doctorat a avut un impact asupra calculului stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei de stat. Cu toate acestea, conform noilor modificări legislative, studiile de masterat vor fi, de asemenea, luate în considerare începând cu anul 2024.

Conform Articolului 14 din noua lege, se vor lua în considerare perioadele în care asiguratul a participat la cursuri de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, obținând diplome corespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt de licență, masterat sau doctorat.

De asemenea, cei care au absolvit mai multe facultăți sau cicluri de studii la același nivel au opțiunea de a alege o singură perioadă de studii, fie că este vorba de licență, masterat sau doctorat, pentru a fi inclusă în calculul stagiului de cotizare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: