Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Informatii inmatriculari auto: Care sunt pasii pentru inmatricularea unei masini aduse din Germania

Informatii inmatriculari auto: Care sunt pasii pentru inmatricularea unei masini aduse din Germania

Tot mai mulți români își doresc un autoturism personal, cu care să își facă viașa mai ușoară, după cum se spune, dar din păcate puțini sunt cei care își permit unul nou, de la o reprezentanță auto. Din fericire, există și unele soluții bune, cum ar fi achiziționarea unei mașini second-hand din Germania, care se dovedește o achiziție bună. Dar… greul abia acum începe. Nu știi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi în continuare pentru a circula în legalitate pe drumurile din România. Nicio problemă, suntem aici ca să te ajutăm și să își prezentăm pașii pe care trebuie să îi urmezi. Citește rândurile următoare și află care sunt acele informatii inmatriculari auto de care ai nevoie, și totul va fi mult mai simplu.

Programare online la RAR

Chiar din momentul în care ai făcut achiziția mașinii, nu trebuie să mai amâni și să faci o programare online la RAR. Este o decizie firească, deoarece în acest fel obții cartea de identitate a mașinii, ITP-ul și certificatul de autenticitate.

În cazul în care autoturismul tău a fost înmatriculat în Germania, dar se află la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului (CIV). Totuși, reține un amănunt: acest lucru se efectuează direct dacă autoturismul respective are omologare UE și nici nu a suferit modificări referitor la configurația omologată. În cazul în care condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite, RAR va efectua o omologare individuală.

Aminteam și de faptul că RAR este cel care se ocupă și de ITP – verificarea tehnică, și îți va oferi un certificate de autenticitate a autoturismului. Pentru prima înmatriculare vei avea nevoie să prezinți un act de identitate al solicitantului – al tău, dacă este cazul; o cerere activitate RAR – se completează de solicitant pe propria sa răspundere și întotdeauna va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează activitatea; documentul de înmatriculare din Germania, țara de origine în acest caz.

Obține certificatul de atestare fiscal

Următorul pas pe care trebuie să îl faci este să mergi la ANAF, de unde vei obține certificatul de atestare fiscală. Atenție însă, acesta este necesar doar pentru persoanele fizice, și cu ajutorul acestuia se arată că nu ești nevoit să plătești tax ape valoare adaugată pe autoturismul pe care tocmai ce l-ai cumpărat din Germania și l-ai adus în țară. Evident, și pentru obținerea certificatului de atestare fiscal trebuie să depui unele acte. Astfel, este nevoie de o cerere tip pe care o găsești la ANAF, actul de vânzare – cumpărare al autoturismului (aici trebuie traducere autorizată și/sau legalizată) și, evident, brieful mare, de unde poate fi observată data primei înmatriculări a autoturimului. După cum ți-ai dat seama, și acest act trebuie prezentat în traducere autorizată sau legalizată.

De asemenea, ar trebui să ții cont și de unele aspecte. Chiar dacă tu ai cumpărat mașina second hand în Germana, dacă aceasta are o vechime mai mică de jumătate de an de la data primei înmatriculări, sau are mai puțin de 6.000 de kilometric la bord, autoturismul tău va fi considerat unul nou.

În schimb, dacă intenționezi să cumperi o mașină care este deja în țară, și pe care cel de la care vrei să achiziționezi respectivul autoturism l-a declarat la taxe și impozite, și a și scos-o din evidență – cu scopul de a elibera certificatul fiscal, nu mai este nevoie să te ocupi tu de obținerea acestuia.

Înscrie mașina la Primărie

Cu toate acestea, drumurile tale sunt departe de a fi încheiate, pentru că este nevoie să mergi la Primărie, pentru a înscrie autoturismul pe numele tău. Dosarul pe care îl vei depune cu acest prilej va conține obligatoriu actul de vânzare-cumpărare a mașinii, cartea de identitate a autoturismului pe care ai obținut-o de la RAR, fișa de înmatriculare și actul de identitate. Nu uita nici de completarea cererii tip pe care o vei primi de la Primărie. După ce primești decizia de plată, te poți duce la casierie pentru achitarea acesteia.

Polița RCA este obligatorie

După cum știi deja, la ora actual legislația din România condiționează înmatricularea unui autoturism de încheierea unei polițe de asigurare RCA. Prin urmare, nu ai cum să sări această etapă și de aceea recomandarea noastră este să mergi la mai multe firme de asigurări și să vezi care poliță se dovedește cea mai avantajoasă pentru tine, din toate punctele de vedere. Reține și un alt amănunt: întotdeauna o copie a contractului de asigurare de RCA, care este încheiat pe numele celui care este proprietarul mașinii, trebuie să nu lipsească din actele mașinii pe care le porți în permanență în torpedou.

Achită taxa de eliberare a certificatului de înmatriculare

Cea de-a cincea etapă este cea care se referă la taxa de eliberare a certificatului de înmatriculare, care se poate achita numerar la ghișeu, prin Internet Banking, mandate poștal sau virament bancar. Pe respectivul document de plată sunt trecute numele și prenumele, codul numeric personal, contul IBAN, codul fiscal al Prefecturii, suma care se plătește și, evident, tipul documentului pentru care se achită suma respectivă.

Depune dosarul de înmatriculare

Ai reușit să te descurci cu toate cele de mai sus? Perfect, pentru că mai este încă puțin și gata. Astfel, după ce ai toate actele la mână, trebuie să te prezinți la poliție pentru a depune dosarul pentru înmatriculare. Este bine să ai dosarul pus la punct și el să conțină cererea și fișa de înmatriculare, polița de asigurare RCA, certificatul de atestare fiscală TVA, contractul de vânzare-cumpărare și traducerea acestuia, legalizată sau autorizată, la fel și brief-ul mare, ITP, certificatul de autenticitate RAR, plăcuțele de înmatriculare cu care autoturismul a fost adus din Germania, dovada că ai achitat taxa de înmatriculare la Primărie, chitanță că ai achitat taxa eliberare certificat de înmatriculare, o chitanță achitare timbru de mediu și CMR, dacă vehiculul a fost adus pe platformă. Cel mai bine este să fii pregătit, și să faci măcar câte o copie după toate actele de mai sus!

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini