Redactia.ro
Home » Știri » Inițiativă legislativă pentru prescripția dreptului de pensie

Inițiativă legislativă pentru prescripția dreptului de pensie

O nouă inițiativă legislativă apare în domeniul juridic, de data aceasta din pricina unei probleme care se dorește a fi remediată cât mai repede. Inițiativa lui Florin Roman privește erorile materiale apărute în procesul administrativ și termenul general de prescripție a acestora care să nu se aplice astfel încât sumele de bani din dreptul de pensie datorate să poată fi recuperate sau plătite.

Sursa acestei inițiative este cazul femeii care timp de 16 ani a primit o pensie mai mică decât avea drept din pricina erorii unui angajat al Casei de Pensii, care între timp a și decedat.

„Astăzi, am depus inițiativa legislativă în procedura de urgență prin care, practic, nu rezolvăm doar un caz, rezolvăm toate situațiile de acest gen, pentru că (…) sunt convins că sunt multe situații de acest gen. Legea, la ora actuală, prevede un termen general de prescripție de 3 ani de zile”, a afirmat deputatul liberal de Alba, potrivit Ziare.com.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a cerut atât sancțiuni, cât și repararea prejudiciului cauzat de angajatul care a trecut timp de 16 ani codul de pensie greșit, de la Casa de Pensii Alba. Între timp, angajatul respectiv a murit, iar șefa acestuia a declarat că ea nu avea cum să știe sau cum să controleze ce face respectivul angajat sau oricare altul, astfel încât vina ar fi fost tot a prejudiciatei Ana Birloncea.

Ana Birloncea s-a pensionat în 2002 anticipat, iar doi ani mai târziu a mers la Casa de Pensii Alba pentru pensionarea la limită de vârstă. Pensia datorată ar fi calculată la 7.300 lei pentru toți cei 16 ani, dar ea a primit doar 1.202, pensia datorată pentru ultimii 3 ani, deoarece s-a prescris dreptul ei de a cere și primi datoria de la stat. Aceasta este motivația inițiativei pornită de deputatul Florin Roman.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini