Redactia.ro
Home » Știri » Înmormântările sunt interzise duminica. Motivul pentru care autoritățile au decis acest lucru

Înmormântările sunt interzise duminica. Motivul pentru care autoritățile au decis acest lucru

Înmormântările sunt interzise duminica. Motivul pentru care autoritățile au decis acest lucru

Autoritățile din Galați au interzis toate înmormântările în ziua de duminică. Singurele excepții sunt decesele provocate de virusul SARS CoV-2. 

Înmormântările sunt interzise duminica. Motivul pentru care autoritățile au decis acest lucru

Cimitirile din Galați au interzis toate înmormântările în ziua de duminică. Autotitățile au luat această decizie din cauza numărului mic de gropari care nu pot acoperi toate zilele săptămânii. Se pare că până acum, înhumările se realizau şi duminica deoarece groparii veneau la cimitir în timpul lor liber.

Conform unui anunţ al societăţii care administrează cimitirele din oraşul Galaţi, se pare că nu se vor mai face înmormântări în zilele de duminică, cu excepţie persoanelor decedate în urma infecţiei cu noul coronavirus. Începând cu data de 23.08.2021, nu se mai fac înhumări duminica, ca urmare a Deciziei nr. 281/19.08.2021, decât dacă decesul s-a produs în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, găsim notat în anunţul societăţii, publicat pe Facebook.

Directorul societăţii crede că înmormântările nu erau permise nici până în prezent, mai ales că la Serviciul Cimitire programul de lucru este menționat de luni până joi în intervalul orar 8.00 -18.00, vineri şi sâmbătă de la 8.00 la 14.00, iar duminica este închis. Cu toate acestea, înhumările se făceau mereu duminica fiindcă groparii veneau la cimitir în timpul lor liber pentru asta.

Răspunsul directorului societăţii Gospodărire Urbană

”Eu înţeleg nemulţumirea oamenilor. Noi ne dorim să oferim nişte servicii cât mai bune la nişte standarde europene, ca în toate ţările civilizate. Noi nu am făcut decât să respectăm ce ne-a transmis ITM, în urma unor controale. Acest program este implementat de foarte mult timp. Nu se fac înhumări duminică. Groparii veneau la muncă duminică, dar fără să fie chemaţi de noi în mod oficial. Ei vin pentru că ştiu că primesc de la fiecare persoană care solicită înhumare acea atenţie.

Eu nu am făcut decât să dau o decizie ca director general să schimb această cutumă, să le impun să nu mai vină la muncă. Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea, însă în urma unor verificări cei de la ITM ne-au recomandat să găsim o soluţie pentru a respecta legislaţia”, a spus Dragoş Magearu, directorul societăţii Gospodărire Urbană, potrivit Adevărul.

Tot Dragoş Magearu se mai plânge și de faptul că nu există suficient personal, iar numărul de gropari este insuficient. Astfel că un gropar este plătit lunar puţin peste salariul minim pe economie iar veniturile sunt completate cu mici atenții pe care le primesc de la rudele decadaţilor.

Etichete: