Redactia.ro
Home » Știri » Inspectorii ANPC au făcut o descoperire teribilă în 4 magazine din capitală. Gândaci, produse expirate și…

Inspectorii ANPC au făcut o descoperire teribilă în 4 magazine din capitală. Gândaci, produse expirate și…

Inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au demarat săptămâna aceasta o acțiune de verificare a magazinelor din București. Un lanț comercial cunoscut riscă suspendarea activității pe 6 luni și o amendă de peste peste 90.000 de lei, după descoperirile șocante ale autorităților. Printre acestea se numără gândaci, produse expirate, dar și multe alte nereguli care pun în pericol sănătatea clienților.

Pragul a 4 magazine Mega Image din București a fost astăzi trecut de inspectorii ANPC, care au verificat condițiile în care produsele sunt puse spre vânzare. S-au descoperit nereguli serioase, iar măsurile impuse de lege în asemenea situații au fost luate imediat.

Ce constatări au făcut inspectorii ANPC

Conform raportului oficial publicat de ANPC, centrele comerciale prezentau multe abateri de la legislația impusă comercianților de alimente. Personalul trimis în locațiile vizate a constatat prezența gândacilor, dar și a capcanelor de șoareci, semn că locația respectivă are mari probleme în acest sens. Nici fructele și legumele nu erau într-o stare ideală, prezentând modificări organoleptice de aspect, culoare și consistentă, ceea ce le face nepotrivite pentru consum.

Pentru frigiderele destinate produselor lactate, mezelurilor și a cărnii proaspete pentru consum, inspectorii au constatat:

  • prezența ruginei,
  • vopsea exfoliată
  • insecte moarte și înghețate,
  • zone oxidate,
  • acumulare de apă provenită din nefuncționarea corespunzătoare a agregatelor frigorifice
  •  lichid provenit de la produse din carne ambalată,
  • prezența prafului și a altor impurități, în strat gros, pe rafturi și ventilatoare,
  • prezența de resturi alimentare.

Neregulile nu se opresc aici, ci continuă în departamentul produselor de panificație, care nu respecta regulile de igienă. Tăvile în care erau puse spre vânzare produsele erau într-o stare alarmantă, prezentând urme de rugină și pânze de păianjen. Mai mult, curățenia nu era efectuată corespunzător, iar temperatura magazinului era cu mult peste cea optimă pentru păstrarea alimentelor într-o stare potrivită.

După toate acestea ,Claudiu Dolot, Președintele ANPC a avut un mesaj pentru comercianții din toată țara, dar și pentru consumatori. Este determinat ca ANPC să nu se oprească aici cu controalele, iar clienții ar trebui să aibă încredere deplină în această instituție și angajații săi.

„Constat cu tristețe să întâlnim încă astfel de situații cum sunt cele prezentate în ultimele zile, desi am alocat mult timp consilierii și prevenției operatorilor economici. De aceea, manifestăm toleranță zero față de abaterile de la lege și verificăm permanent dacă normele sunt respectate.  Așa cum i-am obișnuit pe cetățeni, ANPC își face datoria pentru a apăra sănătatea și drepturile consumatorilor. Controalele vor continua pe această temă”, a declarat acesta.

Ce măsuri au fost luate împotriva acestor nerespectări ale normelor de igienă

Pe lângă amenda de 93.000 de lei pe care conducerea va trebui să o achite, au existat și alte măsuri pe care inspectorii trimiși în magazinele respective le-au impus. Printre acestea se numără:

  • oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine
  • oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie din toate cele 4 unități
  • propunere de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: