Redactia.ro
Home » Știri » Iohannis a dat legea! Cine sunt românii care vor scăpa de plata taxelor și impozitelor

Iohannis a dat legea! Cine sunt românii care vor scăpa de plata taxelor și impozitelor

Calculează acum ce taxe vei plăti de la 1 ianuarie 2024! Probabilitatea de recesiune în 2024 este de 99,99%

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent o lege importantă pentru protejarea patrimoniului cultural național. Legea prevede scutirea de impozit sau taxă pentru clădirile clasate ca monumente istorice pe durata realizării lucrărilor de renovare și reabilitare. Această măsură este menită să încurajeze restaurarea și conservarea clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală deosebită.

Detalii legislative și impactul asupra proprietarilor

Modificarea Codului fiscal, promulgată miercuri, prevede scutirea de impozit sau taxă pentru clădirile clasate ca monumente istorice, arhitecturale sau arheologice care nu au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată. Scutirea se aplică pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizației de construire și până la data procesului-verbal de recepție finală a lucrărilor efectuate. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Conform noii legi, clădirile clasate ca monumente istorice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, vor beneficia de această scutire dacă nu au fațada stradală și/sau principală renovată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Aceasta reprezintă un pas semnificativ în sprijinirea proprietarilor de clădiri istorice, oferindu-le un stimulent financiar pentru a iniția și finaliza lucrările de restaurare necesare.

Procedurile legale și aplicabilitatea scutirii

Legea stipulează că scutirea de impozit sau taxă se aplică pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizației de construcție și până la data procesului-verbal de recepție finală. De asemenea, în cazul lucrărilor de renovare sau reabilitare aflate în curs de execuție la data intrării în vigoare a legii, scutirea se aplică până la finalizarea lucrărilor, conform procesului-verbal de recepție finală.

Această măsură este în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996. Scopul acestei legislații este de a asigura că ajutoarele de stat sunt alocate într-un mod transparent și echitabil, fără a distorsiona concurența.

Beneficiile pentru conservarea patrimoniului cultural

Promulgarea acestei legi are un impact semnificativ asupra conservării și restaurării patrimoniului cultural din România. Clădirile istorice reprezintă o parte importantă a identității și culturii naționale, iar păstrarea lor în bune condiții este esențială pentru transmiterea valorilor culturale generațiilor viitoare.

Prin eliminarea poverii fiscale pe durata lucrărilor de renovare, proprietarii clădirilor istorice sunt încurajați să investească în restaurarea acestora. Acest lucru nu doar că ajută la menținerea aspectului estetic și arhitectural al clădirilor, dar și la prevenirea degradării lor structurale, care ar putea duce la pierderea unor piese valoroase ale patrimoniului cultural.

În plus, această măsură poate stimula dezvoltarea turismului cultural, atrăgând vizitatori interesați de istoria și arhitectura locală. Clădirile renovate și bine întreținute pot deveni puncte de atracție turistică, contribuind astfel la economia locală și națională.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: