Redactia.ro
Home » Știri » Iohannis, declarația săptămânii: „Și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai”. Atât „a putut” Guvernul în cazul prețurilor la carburanți

Iohannis, declarația săptămânii: „Și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai”. Atât „a putut” Guvernul în cazul prețurilor la carburanți

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul face „atât cât se poate” în cazul prețurilor carburanților. „Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai”, a răspuns acesta la întrebarea jurnaliștior despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani pe litru prețul combustibilului la pompă.

Klaus Iohannis, despre compensarea prețurilor la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat o compensare de 50 de bani la litrul de combustibil. Măsura va intra în vigoare de la 1 iulie 2022 și este valabilă pentru trei luni. Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal.

„Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a declarat Ciucă, cu precizarea că este vorba de „o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”.

„În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate. Am discutat cu premierul această chestiune și mi-a explicat cum vede mecanismul”.

„Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai. Pentru transportul de mărfuri, la final de lună se simte, și la unii se simte chiar semnificativ”, a declarat Klaus Iohannis după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, de la Bruxelles.

Întrebat dacă nu ar fi fost de preferat o reducere a accizelor, președintele României a comentat că „reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene”, în condițiile în care „la accize e ușor să umbli dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi nu se prea poate”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: