Redactia.ro
Home » Home » Iohannis: ”Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții”. Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile

Iohannis: ”Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții”. Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a făcut un anunț mult așteptat pentru români. Începând din acest weekend, 15 mai, masca de protecție în aer liber nu va mai fi obligatorie, cu excepția piețelor, târgurilor, stațiilor de transport public și mijloacelor de transport public. Iată ce alte măsuri de relaxare a mai anunțat șeful statului!

Iohannis: ”Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții”. Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile

Anunț important de la Cotroceni! Din 15 mai, românii vor putea merge fără mască de protecție în aer liber cu excepția zonelor menționate mai sus. De altfel, se va putea circula și după ora 22:00, fără declarație pe propria răspundere și magazinele vor reveni la programul normal. Președintele a spus și ce va întâmpla cu nunțile, botezurile, școlile și sălile de sport.

Nunți și botezuri fără restricții, dacă participanții sunt vaccinați

În privința nunților și botezurilor și a meselor festive, Klaus Iohannis spune că la acestea vor putea lua parte, de la 1 iunie, în exterior maxim 70 de persoane, iar la interior pot participa maximum 50 de persoane. Însă, dacă organizatorul va garanta că toate persoanele sunt vaccinate, atunci aceste restricții nu vor mai fi valabile.

”În ședința de azi am adoptat câteva ținte de vaccinare: la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate. Ne pregătim de relaxare, dar o relaxare precaută, cu un calendar care ne permite să reluăm multe activități. Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie rexpectate măsurile în vigoare și să ne vaccinăm. Măsurile concrete de relaxare pe care le-am discutat sunt. Prima etapă de relaxare e în 15 mai, următoarea etapă e 1 iunie, apoi 1 iulie și 1 august. Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții (piețele, târgurile, stațiile de transport public, mijloacele de transport public). Din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noapte și se elimină restricțiile de funcționare ale magazinelor.La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile”, a declarat șeful statului.

Ce se întâmplă cu școlile

În privința școlilor, Klaus Iohannis a spus că acestea vor rămâne sub aceleași prevederi actuale, și că se vor deschide pentru toți elevii doar dacă rata de incidență coboară sub un caz la mia de locuitori. Însă, potrivit spuselor șefului statului: ”e foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală”.

Noi păstrăm normele care țin de rata de incidență (cele trei scenarii). E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală”, a mai spus președintele.

În sălile de sport numărul persoanelor poate crește, dacă se garantează de către cei responsabili că sunt vaccinate.

”În sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește”, a mai spus șeful statului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: