Redactia.ro
Home » Știri » IPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. Ce sumă impresionantă de bani a promis unui om de afaceri

IPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. Ce sumă impresionantă de bani a promis unui om de afaceri

Decizia finală în cazul Arhiepiscopului Tomisului: ÎPS Teodosie a scăpat doar cu o mustrare verbală în ședința Sfântului Sinod

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța pentru infracțiuni de corupție, împreună cu Ilie Petre, consilier în cadrul Arhiepiscopiei. Pe 7 mai, dosarul a fost înregistrat pe portalul Curții de Apel Constanța, fără ca un termen de judecată să fi fost stabilit.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au început urmărirea penală împotriva lui Teodosie Petrescu pentru cumpărare de influență și a lui P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la aceeași infracțiune.

IPS Teodosie ar fi promis unui om de afaceri o sumă mare de bani

În iulie 2023, Teodosie ar fi promis unui om de afaceri 160.000 lei (20% dintr-o sumă de 800.000 lei) pentru a obține fonduri în folosul Arhiepiscopiei Tomisului, susținând că are influență asupra decidenților din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La întâlnire ar fi fost prezent și consilierul, care ar fi negociat detaliile „înțelegerii”.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, arăta DNA.

Suma totală de 800.000 lei urma să fie utilizată pentru finanțarea lucrărilor de construcție sau reabilitare a unităților de cult din subordinea Arhiepiscopiei. Ancheta DNA a fost declanșată în urma investigației publicate de Recorder pe 21 noiembrie.

Ce susține avocatul

Avocatul Adrian Cuculis, care îl reprezintă pe IPS Teodosie, a declarat în februarie că DNA nu are înregistrările originale, iar Recorder le-a șters. El a susținut că investigația Recorder ar fi fost fabricată, iar probele disponibile sunt copii.

“Procurorul, din punctul meu de vedere, l-a apărat extrem de tare pe martorul din această cauză pentru că este singura depoziţie incriminatoare din dosar şi, bineînţeles, tot de la martor au cumva înregistrarea, dar au reieşit câteva elemente importante.În primul rând, se pare că s-ar fi filmat cu mai multe camere. Nu există niciun fel de dovadă că DNA-ul are originalul acestor înregistrări.

Tot ce are DNA în acest dosar sunt nişte înregistrări copiate pe un alt dispozitiv, puse la dispoziţia DNA-ului. Deci, atenţie, DNA-ul nu are înregistrările originale, iar Recorder a şters înregistrările originale. Vorbim despre un dosar fabricat din punctul meu de vedere”, a explicat apărătorul Arhiepiscopului Tomisului.

IPS Teodosie, pe numele său complet Teodosie Petrescu, este arhiepiscopul Tomisului, născut pe 12 decembrie 1955 în localitatea Gheorghițeni, județul Suceava. Cunoscut pentru prezența sa marcantă în Biserica Ortodoxă Română, el a urcat rapid în ierarhia bisericească, câștigând notorietate atât în rândul clerului, cât și în rândul credincioșilor.

A obținut doctoratul în Teologie în 1999 la Universitatea din București. A intrat în viața monahală în 1986, la Mănăstirea Crasna, și a fost numit stareț la Schitul Peștera Sfântului Apostol Andrei. În 1994, a fost numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor sub numele de „Snagoveanul”. În 2001, a fost ales arhiepiscop al Tomisului, responsabil pentru județul Constanța.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: