Redactia.ro
Home » Monden » Jean-Luc Godard a murit la 91 de ani. A recurs la sinucidere asistată

Jean-Luc Godard a murit la 91 de ani. A recurs la sinucidere asistată

Regizorul Jean-Luc Godard a murit marți la vârsta de 91 de ani, recurgând la sinucidere asistată a confirmat pentru AFP consilierul familiei.

„Domnul Godard a recurs la asistență legală în Elveția pentru plecarea sa voluntară în urma „multiplelor patologii invalidante” conform” raportului medical, a explicat Patrick Jeanneret, confirmând informațiile publicate de ziarul Liberation.

A fost considerat unul dintre părinții Noului Val francez. Godard s-a numărat printre cei mai apreciați regizori din lume, cunoscuți pentru filme clasice precum „Cu sufletul la gură” și „Disprețul”, care au rupt convențiile și au ajutat la lansarea unui nou mod de a face film.

„Jean-Luc Godard a murit liniștit acasă, înconjurat de cei dragi”, au declarat soția sa Anne-Marie Mieville și producătorii într-un comunicat publicat de mai multe mass-media franceze.

Godard va fi incinerat și nu va avea loc nicio ceremonie oficială, au mai adăugat, potrivit Reuters.

Despre sinuciderea asistată

Belgia, Elveția și Luxemburg se numără printre cele câteva țări europene care permit sinuciderea asistată sau eutanasierea. Dezbaterea despre acest subiect e încă tabu, din motive etice și religioase, dar apare tot mai des în conversații și în Franța.

Există diferite forme de moarte asistată în Elveția, cum ar fi eutanasia pasivă și sinuciderea asistată. Cea din urmă practică nu este reglementată în mod specific, dar este autorizată în anumite condiții.

În principiu, oricine care, „condus de un motiv egoist”, ajută la sinuciderea cuiva – de exemplu, furnizându-i o substanță mortală – se pedepsește cu o pedeapsă privativă de libertate de până la cinci ani sau pedeapsă pecuniară.

Activitate profesională

Născut pe 3 decembrie 1930, al Paris, Jean-Luc Godard este cunoscut drept pionier al Noului Val francez. Între filmele sale s-au remarcat „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985).

În 1983, a fost recompensat cu Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983). A primit trofee onorifice din partea unor festivaluri precum Veneţia şi Locarno, dar şi două César, iar în 2011, un Oscar. Trei ani mai târziu, la Cannes, a fost recompensat cu premiul juriului pentru „Adieu au langage”, potrivit News.ro.

„Un film ar trebui să aibă un început, un mijloc și un sfârșit, dar nu neapărat în această ordine”, a spus Godard odată.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: