Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis, anunț de ultim moment: „Vă spun foarte clar. Nu va exista un boicot din partea României la adresa Austriei”

Klaus Iohannis, anunț de ultim moment: „Vă spun foarte clar. Nu va exista un boicot din partea României la adresa Austriei”

Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO

Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu câteva minute că nu va exista un boicot din partea României la adresa Austriei. Iată ce declară președintele!

Klaus Iohannis, anunț de ultim moment despre un posibil boicot din partea României la adresa Austriei

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat astăzi la Bruxelles pentru Summit-ul UE-ASEAN, a declarat clar și răspicat că nu va exista un boicot din partea României la adresa Austriei, deoarece această abordare nu reprezintă o atitudine demnă prin care România va putea intra în Schengen. Totodată, Președintele României susține că situația trebuie tratată cu diplomație și nu acceptă ca românii să recurgă la boicot în ceea ce privește Austria!

„Avem o agendă bogată astăzi şi mâine. Astăzi ne întâlnim cu partenerii din Asia de Sud-Est pentru a îmbunătăţi relaţia comercială. După aceea, avem teme grele de discutat: Ucraina, cum putem să ajutăm să treacă cu bine peste iarnă, se discută cu siguranţă despre energie, chiar dacă miniştrii de resort nu s-au înţeles, dar noi vom continua discuţiile pentru a vedea cum se poate merge mai departe. Ideea este, în esenţă sigur, să facem tot ce putem să scădem preţul energiei, mai exact preţul gazului.

Avem, de asemenea, teme de discutat în ce priveşte economia, mai ales despre inflaţie. Alte teme care vor apărea în discuţie sunt teme pe care, de exemplu, eu le voi ridica. Voi ridica tema Schengen şi cred că asta este tema pe care noi ne interesează cel mai mult. Ca să fac o mică recapitulare, săptămâna trecută, miniştrii de interne în Consiliul JAI nu au reuşit să aprobe intrarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen. Acum, sigur, se pune problema cum continuăm.

Este foarte clar, din capul locului să precizez acest lucru, că noi, românii, dorim să fim în Spaţiul Schengen. Aderarea rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare.

Să vedem care sunt problemele şi care sunt piedicile care trebuie înlăturate pentru a putea şti cum procedăm în continuare. În realitate, avem două probleme. Odată atitudinea Austriei, care este rezervată. Acum a votat „nu’, dar, recent, cancelarul austriac a declarat că acest vot înseamnă, de fapt, o amânare, nu înseamnă un „nu’ definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost și pentru România și pentru Bulgaria. Avem însă și a doua problemă care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt. Pentru România a fost „da’, pentru Bulgaria a fost jumătate ‘nu’. Știu chiar de la premierul Olandei că acest „nu’ nu a fost definitiv. Este dorința și acolo a unei amânări până se mai clarifică anumite probleme.

Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomaţie. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit, în ultimele zile, nenumărate opinii, sfaturi, şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun foarte clar: atenţie, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme.

Este evident că până aici s-au făcut deja paşi importanţi. Doar în ultimele luni, în decursul acestui an, de când avem un guvern stabil, am reuşit să convingem Olanda că România merită să intre în Spaţiul Schenge. Am convins Suedia, care, după schimbarea de guvern a fost foarte reticentă, că îndeplinim toate condiţiile şi că putem să intrăm pe merit, nu pe milă. Şi în fine am obţinut, noi toţi, clasa politică românească, o reuşită fenomenală: a fost ridicat MCV-ul. După 15 ani a fost ridicat MCV-ul şi astfel a fost eliminată probabil cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen.

Pe tot parcursul acestor demersuri, am avut foarte mult sprijin. Comisia ne-a sprijinit cu bună-credinţă, cu expertiză, tot timpul, preşedinţia cehă, în ultimul jumătate de an, ne-a sprijinit, au fost chiar foarte mobilizaţi în a organiza lucrurile în aşa fel încât să iasă bine. În final, încă nu am ajuns acolo, dar s-au făcut paşi importanţi. Nu trebuie să uităm acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis.

Intrarea României în spațiul Schengen nu a fost aprobată

Intrarea României în spațiul Schengen a fost blocată de către Austria și Olanda. Austria și-a menținut până la capăt poziția așadar a intrat împotriva intrării României în spațiul Schengen. În total, au fost înregistrate 25 de voturi în favoarea României și două voturi împotrivă, din partea Austriei și Olandei.

„Austria a votat împotriva României. Olanda a votat împotriva Bulgariei dar, pentru că nu s-a făcut această decuplare între cele două țări, votul Olandei a mers împotriva României”, a subliniat corespondentul Antenei 3.

Olanda a ținut să fie consemnat în minuta ședinței faptul că ea nu a votat împotriva intrării României în spațiul Schenghen. Vă reamintim faptul că România și Bulgaria au fost blocate și în anul 2011 din a intra în spațiul Schengen.

 

Sursa foto: presidency.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: