Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis, premiat! Și cel mai puternic politician din lume a primit acest premiu

Klaus Iohannis, premiat! Și cel mai puternic politician din lume a primit acest premiu

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va primi, miercuri, premiul Coudenhove-Kalergi din partea societăţii europene cu acelaşi nume. Premiul care a mai a fost primit şi de Angela Merkel sau Helmut Kohl, îi este acordat lui Klaus Iohannis pentru „dedicarea sa faţă de valorile europene şi pentru contribuţia decisivă la integrarea mai profundă a României în comunitatea statelor europene”, conform unui comunicat emis de această societate.

„Premiul european Coudenhove-Kalergi 2020 va fi acordat excelenţei sale, domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, în 4 martie 2020, în Bucureşti. Membrii Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi au decis în data de 31 octombrie 2019 să dea acest premiu preşedintelui Iohannis pentru meritele sale deosebite în politică. Prin dedicarea sa faţă de valorile europene, el a contribuit decisiv la integrarea mai profundă a României în comunitatea statelor europene”, se arată în comunicat.

Premiul Coudenhove-Kalergi este acordat de două ori pe an personalităţilor care au contribuit la proiectul unei Europe paşnice şi unite. Printre foştii câştigători ai acestuia se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, actualul cancelar german Angela Merkel şi fostul preşedinte român Emil Constantinescu, potrivit digi24.ro.

El a fost acordat pentru prima oară în 1978, după moartea lui Richard Coudenhove-Kalergi, unul dintre susţinătorii păcii printre statele europene şi iniţiatorul unui proiect în vederea unităţii. El a fost fondatorul mişcării pan-europene de după Primul Război Mondial şi a contribuit decisiv la crearea instituţiilor europene din prezent. Societatea, denumită în onoarea sa, susţine moştenirea sa politică şi cultură şi încearcă să menţină viu conceptul său despre unitatea europeană.

Richard Coudenhove-Kalergi, părintele Europei Unite

Richard von Coudenhove-Kalergi a fost un intelectual austro-ungar care a văzut în sfârşitul Primului Război Mondial momentul ideal pentru a aduce în prim planul dezbaterilor publice vechiul „obiect al dorinţei”, adică o Europă unită şi paşnică. Pentru aceasta, a pus bazele unei mişcări pentru o Europă unită, mişcare ce încă există, deşi rolul său este mult diminuat.

Totuşi, el a pus bazele primei organizaţii neguvernamentale „europeiste” de pe continent. Opera sa, „Pan-Europa”, este un text interbelic izvorât din rândul burgheziei şi îndreptat împotriva pretenţiilor naţionaliste ale vremii. „Pan-Europa” conţine idei şi noţiuni ce trec dincolo de politicile utopice propuse de oamenii de stat din perioada interbelică, promovând un discurs echilibrat despre pace, obiective şi scopuri ale integrării europene.

Contele Coudenhove, publicist, gânditor politic şi militant federalist european, a formulat o primă viziune a unei Europe unite politic, economic şi militar, în articolul „Pan-Europa – o propunere”, apărut, pe 15 noiembrie 1922, în ziarul „Vossische Zeitung”, la Berlin. După două zile a fost preluat şi de „Neue Freie Presse” cu sediul la Viena. În 1923, a scris cartea manifest „Pan-Europa”, pe care a descris-o ca fiind  un semnal pentru iniţierea unei „mari mişcări politice”.

Coudenhove a considerat că Europa perioadei interbelice avea o singură alternativă:„integrare sau colaps”. Chiar şi în 1923, a avertizat vehement despre izbucnirea unui „război viitor” şi despre pericolul ca, după război, Europa să fie „divizată” de o frontieră artificială „într-o colonie sovietică şi un protectorat american”. Propunerea lui Coudenhove a găsit rapid sprijin între admiratorii ideii din cercurile înalte, de conducere, ale intelectualilor europeni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: