Laura Codruţa Kovesi are şanse mari să devină procuror-şef european, după ce a adunat cele mai multe voturi în Comisia LIBE.
Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedinţii PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE. Ei vor decide paşii de urmat la 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul.
Fosta şefă a DNA s-a întors în ţară, unde a făcut primele declaraţii după ce a devenit propunerea de procuror-şef european
”M-am înscris în cursa pentru EPPO ca profesionist. Nu am avut suportul guvernului de la București, nici nu l-am cerut și nici nu mă așteptam să îl primesc. Ceea ce a depins de mine am făcut.
Este o mare onoare că am obținut primul loc la selecția tehnică a Comisiei Europene și că am avut ocazia să îmi susțin candidatura în Parlamentul European, alături de alți doi profesioniști.
Competiția pentru desemnarea EPPO a fost organizată într-un mod desăvârșit, sunt bune practici din care toate țările au ceva de învățat, și, mai ales noi, în România, avem de învățat”, a declarat Kovesi la întoarcerea de la Bruxelles.
Ea a explicat că votul pe care l-a primit în Parlamentul European nu a fost doar pentru ea, ci a fost un vot pentru sistemul de justiție român, dar și pentru toți cetățenii români care au susțintut în ultimul timp lupta anticorupție și statul de drept, precum și pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care sunt supuși presiunilor în activitatea lor.
Ce au spus Tăriceanu şi Dragnea după ce Kovesi a fost propusă procuror-şef european
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, liderii PSD şi ALDE, care s-au opus nominalizării Codruţei Kovesi, au avut primele reacţii după triumful acesteia de la Bruxelles.
Șeful Camerei Deputaţilor a fost abordat de o jurnalistă străină pe holurile Palatului Parlamentului. Ea l-a întrebat ce părere are despre nominalizarea Codruţei Kovesi în funcţia de procuror-şef european.
„I can’t. I don’t speak english (Nu pot, nu vorbesc limba engleză – n.r.)”, i-a spus Dragnea jurnalistului, în limba engleză.
„Come on! You already speak english (Pe bune? Deja vorbiţi în limba engleză! – n.r.)”, i-a spus ziarista.
Călin Popescu Tăriceanu a avut o reacţie mai concretă.
„O exemplificare perfectă care ne vine de la Parlamentul European, care sigur este foarte generos… să ne învețe pe noi că, în justiție, nu trebuie să intervină factorul politic.
Ne-a făcut astăzi o demonstrație perfectă cum intervine factorul politic în această alegere”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.
„În rest, numai de bine”, a adăugat președintele Senatului.
Citeşte şi: Codruţa Kovesi a luat cele mai multe voturi în comisiile LIBE şi CONT