Redactia.ro
Home » Știri » La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Ce spune legea, de fapt

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Ce spune legea, de fapt

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Ce spune legea, de fapt

Iată la ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine, potrivit legii. Nu mulți români știu despre ce este vorba.

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Ce spune legea, de fapt

Apicultura, adică creșterea albinelor pentru a obține miere și alte produse apicole, este o practică veche, apreciată și respectată în întreaga lume. În ultimii ani, interesul pentru apicultură a crescut semnificativ, fiind considerată nu doar o afacere profitabilă, dar și o activitate care contribuie la protejarea mediului și la biodiversitate.

Principalul produs al apiculturii este mierea, o sursă naturală de energie și un aliment cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Mierea are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, fiind folosită atât în alimentație, cât și în medicina tradițională și în industria cosmetică.

În afara mierii, apicultura produce și alte produse valoroase, cum ar fi polenul, propolisul și lăptișorul de matcă. Polenul este un supliment alimentar bogat în proteine, vitamine și minerale. Propolisul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice, iar lăptișorul de matcă este apreciat pentru efectele sale de întinerire și de stimulare a sistemului imunitar.

Doritorii care au de gând să se apuce de apicultură trebuie să știe foarte bine ce spune legea. Legea Apicultorilor. Sunt anumite reguli care trebuie respectate atunci când vine vorba despre această activitate. Sunt niște lucruri legate de numărul stupilor de albine pe care ai voie să îi pui în curte, dar contează și la ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine.

În ceea ce privește distanța, Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, spune că este vorba despre cel puțin zece metri față de drumurile publice ori granița proprietăţilor din domeniul public, aflate în intravilan sau în extravilan. La rândul ei, Legea Apiculturii spune că stupii de albine trebuie să fie plantați la cel puțin cinci metri de hotarele proprietăților din domeniul privat. Dacă nu ai atât de mult spațiu, iată ce trebuie să faci.

„În lege scrie clar că amplasarea stupilor față de vecinătate se face la 5 metri de gard. În condițiile în care nu se poate respecta această distanță, din cauza lipsei de spațiu, se pot pune stupii sigur, cu spatele și lângă gard, cu condiția să aibă o plasă prin care albina nu trece dincolo”.

„Deci, plasa trebuie să fie înaltă de 2 metri și la extremități să depășească cu alți 2 metri stupina. Și bineînțeles că apicultorul trebuie să informeze primăria că are acolo stupii, atunci când îi înregistrează în Registrul Agricol”, a spus Ioan Fetea, potrivit Agrointel.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: