Redactia.ro
Home » Stil de viață » La ce vârstă ieși la pensie în funcție de anul nașterii. Calculator simulare pentru România

La ce vârstă ieși la pensie în funcție de anul nașterii. Calculator simulare pentru România

Pensionare mai devreme

Noua Lege a Pensiilor a intrat în vigoare în iulie 2019. Printre ultimele modificări pe care le aduce această lege se numără stabilirea vârstei de pensionare în funcție de anul nașterii și perioada de contribuție.

Vârsta standard la care bărbații pot ieși la pensie este de 65 de ani, în timp ce femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani. „Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, prevede articolul 48 din Legea pensiilor.

Atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a se putea pensiona. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani și cuprinde și perioadele asimilate.

Legea va fi aplicată integral abia de la 1 septembrie 2021. Până la această dată se va aplica anual doar creșterea punctului de pensie, după cum urmează: 1.265 de lei la 1 septembrie 2019; 1.775 de lei la 1 septembrie 2020; 1.875 de lei la 1 septembrie 2021.

Calculator pensie în funcție de anul nașterii

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice există un calculator pensie în funcție de anul nașterii. Pentru a calcula care este vârsta la care poți ieși la pensie, dar și care este suma pe care o primești accesează calculatorul de AICI.

Formula de calcul se va schimba în 2021. Prin urmare, cuantumul pensiei urmează să se calculeze prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. În 2021 punctul de referință va fi de 75 de lei.

De asemenea, în acest calcul se are în vedere și numărul total de puncte de pensie care se va obține din adunarea punctajelor anuale. Punctajul anual se stabilește prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare.

România are una dintre cele mai mici pensii medii din Europa

Pensia medie în Romania este printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro. Cel mai bine la acest capitol stă Luxemburgul, unde pensia medie ajunge la 3.000 de euro. Adică de aproape 20 de ori mai mare decât a unui pensionar din țara noastră.

Și în Italia, Franța sau Spania, bătrânii au pensii mai bune decât la noi. Pensia din aceste țări este de aproximativ 5 ori mai mare decât în România.

Pensia medie:

  • România: 160 euro
  • Luxemburg: 3.000 euro
  • Italia: 1.140 euro
  • Franța: 1.100 euro
  • Spania: 880 euro
  • Polonia: 440 euro
  • Cehia: 400 euro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: