Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Lacul din România care a apărut pe 27 mai 1875, la ora 11.00! Apa lui este tămăduitoare

Lacul din România care a apărut pe 27 mai 1875, la ora 11.00! Apa lui este tămăduitoare

GALERIE FOTO (5)

România are zeci de locuri frumoase și unice în lume. Dacă te-ai gândit să vizitezi minunile țării noaste trebuie să adaugi pe listă lacul a cărei apă este tămăduitoare. Oamenii de știință susțin că acesta a luat naștere exact pe data de 27 mai 1875, ora 11:00.

Lacul Ursu din Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume. Lacul Ursu și arboretele de pe sărături este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Mureș.

Cum s-a format Lacul Ursu

În urma unor cercetări făcute de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00. În acel loc era o păşune pe care curgeau două pârâiaşe. Acestea dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit cercetărilor, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri.

După formarea acestuia, în zonă s-a dus vorba că apele sale sunt vindecătoare. Oamenii care sufereau de boli de tip reumatismal se vindecau miraculos după baia în lac. După mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament.

 

Lacul Ursu din stațiunea Sovata deține trei recorduri mondiale

Este unul dintre cele mai frecventate locuri de către turiștii care vizitează stațiunea Sovata. Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale.

Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume. Al doilea record fiind că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp. Al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut

Unde se găsește Lacul Ursu și cum ajungem acolo

Lacul Ursu este înconjurat de păduri și se găseşte la o altitudine de 502 m. Suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, lăţimea de 182 m. Perimetrul este de 900 m. Cel mai adânc punct al lacului este la 18.9 m.

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata. În luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi temperatura scade treptat, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: