Redactia.ro
Home » Știri » Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi

Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi

GALERIE FOTO (2) Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele patru posturi importante pe care credincioșii le țin de-a lungul anului. Iată ce să faci și să nu faci de Lăsatul Secului, ziua de dinainte începerii Postului Adormirii Maicii Domnului.

Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi

Lăsatul Secului marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxa, mai exact: Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este unul dintre posturile importante pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. E mai scurt decât Postul Paștelui si cel al Crăciunului și începe, de regulă, la data de 1 august și ține două săptămâni (1-15 august). Iată ce să faci și să nu faci de Lăsatul Secului, ziua de dinainte începerii acestui post.

În primul rând, postul, în general, nu se rezumă doar la înfrânarea de la anumite alimente, ci este recomandat să ne oprim de la „săvârșirea de păcate”. Prin urmare, la orice lăsat de sec ar fi bine să alegem echilibrul în tot și în toate și să ne pregătim pentru marea Sărbătoare care va urma.

Există mai multe tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Spre exemplu, în această zi este bine să se facă o masă festivă la care să se adune toată familia.

În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația dintre ele să se „îndulcească” astfel. În Bărăgan și în unele sate din Covasna, de asemenea, sunt obiceiuri vechi, încă urmate de cei bătrâni, în special. Spre exemplu, în Bărăgan, oamenii strâng toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. În zona Covasnei, de Lăsatul Secului, se mai respectă un obicei care are legătură cu focurile purificatoare. Seara, se aprind focuri pe dealurile din apropierea satelor, ritual prin care se asigură perpetuarea renașterii la viață.

Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi
Foto: Doxologia.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: