Redactia.ro
Home » Știri » Legea care i-ar putea scăpa pe șoferi de amenzi, în dezbatere la Senat. Ce trebuie să știi

Legea care i-ar putea scăpa pe șoferi de amenzi, în dezbatere la Senat. Ce trebuie să știi

O nouă propunere legislativă aduce vești bune pentru șoferii români. Proiectul aflat în dezbatere prevede modificarea Codului Rutier astfel încât șoferii să nu mai fie amendați dacă nu au permisul de conducere asupra lor, cu condiția ca poliția să verifice în baza de date valabilitatea acestuia. În prezent, amenda pentru această contravenție este de 990-1.320 de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, lista documentelor necesare ar fi simplificată, contribuind la reducerea sancțiunilor pentru șoferi.

Modificările propuse în Codul Rutier

Proiectul legislativ dorește să elimine obligativitatea șoferilor de a prezenta permisul fizic în timpul unui control rutier. În schimb, polițiștii ar putea verifica în baza de date națională dacă permisul este valid. Această schimbare ar veni în sprijinul șoferilor care, din diferite motive, ar putea să nu aibă documentul la îndemână. Până în prezent, legislația impune amenzi de 6-8 puncte pentru lipsa permisului, iar șoferii pot rămâne și fără puncte de permis.

Propunerea de modificare a fost făcută în contextul în care legislația rutieră a suferit numeroase schimbări în ultimul an, unele dintre acestea fiind criticate pentru că au pus în dificultate șoferii. Proiectul urmărește să simplifice procesul de verificare și să reducă sancțiunile în cazurile în care permisul poate fi verificat electronic.

Motivele din spatele inițiativei

Inițiatorii proiectului susțin că schimbarea ar reduce birocrația și ar moderniza Codul Rutier. Simplificarea listei de documente pe care șoferii trebuie să le prezinte în timpul controalelor ar contribui la un sistem mai eficient, în concordanță cu practicile din alte state europene. În plus, digitalizarea ar reduce riscul de a sancționa șoferii pentru greșeli neintenționate, precum uitarea permisului acasă.

Dezbaterea proiectului în Senat marchează un pas important pentru modificarea legislației rutiere. Rămâne de văzut dacă propunerea va primi aprobarea necesară pentru a deveni lege.

Până la adoptarea legii, șoferii trebuie să respecte în continuare actualele prevederi legale. Inițiativa a fost primită cu entuziasm de conducătorii auto, dar și cu rezerve din partea celor care consideră că măsura ar putea reduce autoritatea poliției rutiere. Totuși, există speranța că, odată adoptată, legea va aduce un plus de flexibilitate și va moderniza modul de aplicare a sancțiunilor rutiere în România.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: