Redactia.ro
Home » Știri » Legea s-a schimbat pentru acești români! Ce au de făcut cei care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate

Legea s-a schimbat pentru acești români! Ce au de făcut cei care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate

Schimbare majoră în 2024 : Se trece de la buletinele clasice la cărțile electronice de identitate

Legea s-a schimbat pentru acești români! Iată ce au de făcut cei care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate!

Legea s-a schimbat

Au apărut noi cerințe pentru românii care au rezidența la o altă adresă decât cea menționată în buletin, ca urmare a unor modificări legislative implementate în vara acestui an. Consecința acestor schimbări este că mulți dintre cetățeni nu au fost informați și s-au trezit brusc cu autoritățile la ușă.

Începând cu data de 10 iunie 2023, au fost impuse reguli noi pentru românii care locuiesc la o adresă diferită de cea înscrisă în buletin.

Ce au de făcut cei care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate

Conform noii legislații, persoanele care rezidă la o adresă diferită de cea menționată în cartea de identitate au obligația de a actualiza această informație în termen de 15 zile de la mutarea efectuată. În plus, trebuie să încheie un contract de comodat sau de închiriere cu proprietarul locuinței respective.

Conform legii, „persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”.

Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi cu valori cuprinse între 40 și 80 de lei.

Legea mai impune, de asemenea, obligația de a solicita în termen de 15 zile eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului, aceasta fiind una dintre situațiile în care este necesară cererea de eliberare a unui nou act de identitate, alături de expirarea termenului de valabilitate al documentului de identitate.

 

Sursa foto: Arhivă

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: