Redactia.ro
Home » Stil de viață » Legendele ielelor. Cine sunt, de fapt, aceste fete rele din mitologia românească

Legendele ielelor. Cine sunt, de fapt, aceste fete rele din mitologia românească

Originea ielelor

Cu siguranță ai auzit și tu de aceste făpturii din mitologia românească. Sunt niște creaturi înconjurate de povești și legende pe care oamenii din popor le cunosc. Iată care este, de fapt,  blestemul ielelor și cine sunt ele de fapt.

Cine sunt ielele. Care este blestemul lor

Ielele sunt, de fapt, zânele rele din mitologia românească. Ele au fost chiar sursă de inspirație pentru poeți și scriitori care le-au transformat în personaje pentru poveștile lor.

Totodată, și partea de cercetare a dorit să afle mai multe despre acestea. S-au realizat chiar studii care să explice originea și semnificația acestor creaturi. Ielele sunt niște făpturi feminine supranaturale care sunt simbolizate prin cântec și dans și apar de fiecare dată în păduri sau pe câmpii, cu haine vaporoase sau chiar dezbrăcate. În urma lor apar de fiecare dată semne ale unor cercuri de foc. Aceste făpturi sunt pline de mister, dar ceea ce se știe cu siguranță este că trebuie să ne ferim de ele.

Care e originea ielelor. Cine sunt ele

Originea ielelor este una foarte controversată. Unii considerau că ele sunt sufletele unor femei vrăjite care nu și-a mai găsit liniștea după moarte. Dar există și legende care arată o altă versiune, cum că ele ar fi fiicele lui Rusalim-împărat, care îi urăsc pe creștini și tocmai de aceea vor să le facă rău.

Explicația este aceea că ele sunt cele trei fete ale lui Alexandru Macedon. Este vorba despre Catrina, Zaina și Marina care au băut din apa vie și apoi au devenit creaturi supranaturale. Ele ar putea fi și fiicele Cosânzenei, zeița lunii care a trăit o iubire incestuoasă cu soarele. Cei doi au fost despărțiți și blestemați să nu se mai întâlnească, iar cele trei fiice au fost trimise pe pământ să despartă tinerii îndrăgostiți.

Legendele despre iele apar diferite de la o regiune la alta. În unele zone, ele apar în grupuri de trei, cinci sau șapte și acestea sunt foarte frumoase. Toate poveștile sunt legate de aceste figuri misterioase ce apar noaptea pe câmpuri și păduri și încing hore atât de haotice, pe care ochii muritorilor de rând nu trebuie să le vadă că vor fi blestemați.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: