Redactia.ro
Home » Știri » Leguma aruncată la gunoi deși este sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă

Leguma aruncată la gunoi deși este sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă

În România, un fenomen îngrijorător capătă amploare în rândul fermierilor locali. Este vorba despre varza, o legumă recunoscută pentru proprietățile sale nutritive excepționale, care, în ciuda beneficiilor sale evidente pentru sănătate, se confruntă cu o cerere scăzută pe piață. Situația aceasta paradoxală a dus la scenarii neplăcute în care producătorii sunt nevoiți să arunce cantități mari de varză, deși aceasta este într-o condiție perfectă pentru consum.

Fermierii, supărați că varza românească nu se vinde

Fermierii români au mărit suprafețele cultivate cu varză în primăvara acestui an, anticipând o cerere similară cu cea din anii anteriori când varza cultivată primăvara le aducea profituri consistente. Din nefericire, speranțele lor nu s-au materializat așa cum au prevăzut, și în loc să se bucure de veniturile așteptate, s-au trezit cu surplusuri masive care nu și-au găsit locul pe piață.

Unul dintre principalii factori care au contribuit la această situație a fost concurența acerbă din partea importurilor. Varza adusă din țări precum Macedonia a invadat piața locală, oferind consumatorilor alternative mai ieftine, deși adesea de calitate inferioară. Această dinamică a pus o presiune imensă pe fermierii locali, care nu au putut concura cu prețurile practicate de importatori.

În contextul acestei oferte excesive, o legumicultoare din România a împărtășit o imagine dezolantă pe rețelele sociale, arătând cum mormane de varză proaspătă ajung să fie aruncate la gunoi. Fotografia, însoțită de comentariul „Aici ajunge munca fermierilor români!”, a stârnit o dezbatere aprinsă online despre valorile și prioritățile pieței românești de legume și fructe.

Prețurile scăzute oferite de intermediari au fost un alt motiv de nemulțumire pentru fermieri. Unul dintre ei a mărturisit că, în pofida prețului de producție extrem de redus, de 50 de bani pe kilogram, varza se vinde în piață cu un adaos comercial semnificativ, ajungând la prețuri de 2,5 – 3 lei pe kilogram, iar în supermarketuri chiar și mai mult.

Legumicultorii vor sa își reevalueze strategiile

Un producător frustrat de situația actuală a sugerat că primăvara nu este cel mai potrivit moment pentru a cultiva varza, deoarece cererea este mult mai redusă în această perioadă a anului. Acesta a subliniat că ar fi preferabil ca fermierii să își reevalueze strategiile și să își coordoneze mai bine timpul plantărilor cu perioadele când cererea este mai mare.

Discuțiile au evidențiat și un sentiment de nemulțumire profundă față de politica guvernamentală și lipsa de sprijin pentru producătorii locali. Un fermier a împărtășit o experiență personală cu un ministru al Agriculturii, care, în fața plângerilor privind importurile masive, s-a declarat neputincios în fața legislației europene care promovează o piață liberă.

Consumatorii au reacționat, de asemenea, la postarea legumicultoarei, unii argumentând că prețurile ridicate în magazine sunt principalul motiv pentru care preferă să cumpere varza din surse alternative, mai accesibile. Aceștia sugerează că o ajustare a prețurilor din partea fermierilor ar putea face varza românească mai atractivă pentru piața locală.

Astfel, în timp ce unii apreciază eforturile și calitatea produselor locale, alții se plâng de strategiile de preț și de dificultățile economice pe care le întâmpină în încercarea de a susține producătorii români. În acest context, fermierii sunt sfătuiți să caute soluții inovative pentru a-și valorifica producția și pentru a se adapta la o piață în continuă schimbare, unde consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de originea și calitatea produselor pe care le achiziționează.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: