Redactia.ro
Home » Știri » Liderii coaliției au decis ca sporurile bugetarilor să nu fie tăiate încă: „Va fi o dezbatere în Parlament”

Liderii coaliției au decis ca sporurile bugetarilor să nu fie tăiate încă: „Va fi o dezbatere în Parlament”

Liderii coaliției pentru guvernare au decis luni să nu elimine sporurile bugetarilor prin Ordonanță de Urgență, înainte ca bugetul să fie adoptat, pentru a nu exista probleme de constituționalitate la Curtea Constituțională. Însă, premierul Florin Cîțu a vrut ca eliminarea sporurilor să fie făcută cât mai repede. 

 

Liderii coaliției au decis ca sporurile bugetarilor să nu fie tăiate încă

Motivul invocat oficial pentru tăierea sporurilor bugetarilor este că ordonanța ar putea fi contestată la Curtea Constituțional, neoficial însă, PNL, USR-PLUS și UDMR nu vor să își asume momentan o eventuală tăiere a sporurilor bugetarilor. Motivul real este însă faptul că o astfel de decizie politică ara fecta clientela politică numită în funcții de stat de toate cele trei partide ale coaliției.

Pe de altă parte,  Florin Cîțu le-a transmis liderilor politici că este dispus să își asume decizia de a tăia sporurile bugetarilor cât mai repede, „cu toate riscurile politice”.

Știu că în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă e complicat, e nevoie de asumare și nu vrea nimeni să își asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, char dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres. Îmi asum acest risc și mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel Congres, pentru orice funcție aș candida”, a declarat sâmbătă Florin Cîțu.

Mai mult, înaintea ședinței de partid, premierul Florin Cîțua declarat, luni, că este nevoie de o reanalizare și o modificare la Legea salarizării, astfel încât sporurile să fie acordate în funcție de performanța fiecărui bugetar. 

În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială, plătim aceste sporuri anual. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde. Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat. Aş vrea de acum încolo să avem o legătură directă, clară, transparentă pentru cetăţeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineaţă până seara să plătească taxe, să fie o legătură directă între performanţa acelui sector public şi veniturile din sectorul public şi acest lucru îl vom face anul acesta”, a declarat premierul Florin Cîțu, la Parlament, înainte de ședința Biroului Executiv al PNL.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că premierul insistă atât pentru reducerea indemnizației de hrană pentru bugetari, cât și pentru tăierea mai multor sporuri pe care le consideră nejustificate. Mai mult, reducerile de sporuri anunțate în urmă cu o săptămână nua u fost bine primite de conducerea partidului.

După ședința coaliției, vicepremierul Dan Barna a declarat că  nu va veni nimic dinspre guvern cu privire la sporuri, nu „momentan”

„Momentan nu o să vină nimic dinspre guvern legat de sporuri. Pe legea bugetului nu se modifică nimic la sporuri. Rămâne să se facă pe legea salarizării. (…) Vom decide și va fi o dezbatere în Parlament care dintre sporuri trebuie eliminate”, a declarat Dan Barna.

Decizia politică de a dezbate în Parlament reducerea sporurilor este, de fapt, o formă de a bloca acest demers. Surse din PNL au precizat pentru Hotnews.ro că Ludovic Orbana  fost cel care a propus amânarea deciziei tăierii sporurilor bugetarilor invocând necesitatea modificării legii salarizării.

Problematica sporurilor e una complexă, care va fi abordată în proiectul de lege de îmbunătățire a legii salarizării în sectorul public. Dacă vom propune amendamente în dezbaterea parlamentară a legii bugetului de stat, o vom face de comun acord în cadrul coaliției și vom anunța acest lucru„, a declarat de altfel Ludovic Orban.

Și UDMR susține că în 2021 veniturile nu vor mai mici în sectorul bugetar.

În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul salariului. Vom face în 2021 o analiză a tuturor sporurilor şi o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a declarat Kelemen Hunor.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: