Redactia.ro
Home » Știri » Ligia Deca, declarație importantă cu privire la greutatea ghiozdanelor! Ce se va întâmpla în 5.000 de școli

Ligia Deca, declarație importantă cu privire la greutatea ghiozdanelor! Ce se va întâmpla în 5.000 de școli

Ligia Deca, despre ce se va întâmpla cu anul școlar: „Dacă profesorii nu se vor întoarce la clase, va trebui să luăm în calcul acest scenariu!”
Ligia Deca face o declarație importantă cu privire la greutatea ghiozdanelor. Iată ce se va întâmplă în 5.000 de școli.

Ligia Deca, declarație importantă cu privire la greutatea ghiozdanelor

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat luni, în Timişoara, o veste importantă: elevii nu vor mai fi obligați să își transporte ghiozdanele grele, deoarece prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 5.000 de școli vor fi echipate cu dispozitive electronice și dulăpioare.

Ligia Deca subliniază faptul că avem peste 5.000 de școli care vor beneficia de astfel de dotări în urma investițiilor din cadrul PNRR, ceea ce ar trebui să ducă la reducerea greutății ghiozdanului pentru elevi.

„Apropo de greutatea ghiozdanelor, aici sunt soluţii. Prin PNRR s-au dotat toate sălile de clase cu echipamente digitale, avem laboratoare de ştiinţe, avem un site pe care avem toate manualele şcolare în format electronic şi unele dintre ele interactiv. Deci ar exista posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja în clasă, să urmărească lecţiile fără să mai fie nevoie să care manualele pentru toate disciplinele din ziua respectivă. De asemenea, în şcolile unde s-au făcut dotări în săli sau se vor face în acest an şcolar, pentru că avem peste 5.000 de şcoli care vor avea dotări ca urmare a investiţiilor din PNRR, pot exista dulăpioare unde să îşi poată lăsa manualele sau caietele de lucru în aşa fel încât să nu trebuiască să le ducă acasă în fiecare zi”, a declarat Ligia Deca.

Când a fost întrebată cum evaluează învățământul din România, Ligia Deca a declarat că nu poate acorda o notă sistemului, dar că „putem avea o evaluare individuală a situaţiei în fiecare şcoală”

„În ceea ce priveşte notele acordate sistemului, nu cred că putem avea o notă pe sistem, cred că putem avea o evaluare individuală a situaţiei în fiecare şcoală. Este un efort care se desfăşoară pe o perioadă mai lungă: avem în PNRR 100.000 de cadre didactice formate pentru a creşte nivelul de competenţă digitală. Deci lucrurile se schimbă, sigur, poate mai încet decât ne-am dori noi toţi cei care avem copii în şcoală, însă există soluţii şi pentru abordarea mai pe lucrurile esenţiale a programelor şi a disciplinelor şcolare şi pentru ce înseamnă încărcarea din punct de vedere fizic a ghiozdanelor. Trebuie doar să ne propunem să facem o schimbare în bine”, a mai spus Ligia Deca.

Ghiozdanul elevilor nu trebuie sa aiba mai mult de 10% din greutatea copiilor

Ghiozdanul elevilor ar trebui să nu depășească 10% din greutatea corporală a acestora, în timp ce școlile vor trebui să furnizeze spații speciale pentru depozitarea rechizitelor.

„Periodic, in spatiul public apar discutii justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales in cazul celor incadrati in clasele primare si gimnaziale. Este evident ca greutatea ghiozdanelor nu este adaptata capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor si creste riscul aparitiei deformarilor de coloana vertebrala.

Pe termen lung, specialistii sustin ca se poate ajunge pana la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator si chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe scoli au decis sa achizitioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil sa isi poata depozita materialele necesare activitatii scolare zilnice (carti, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degraba exceptia si nu regula. De exemplu, un elev de clasa primara poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsa intre 4 si 7 kg in conditiile in care greutatea maxima recomandata pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui sa depaseasca 2,5 – 3 kg.

Potrivit unor studii realizate recent, greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 8,2%-10% din greutatea corporala a copilului. Uneori, din dorinta ca elevii sa fie pregatiti suplimentar si temeinic la toate materiile studiate la scoala, acestia sunt „incarcati” cu numeroase carti, culegeri, caiete speciale pe care sunt obligati sa le poarte in ghiozdane”, se precizeaza in Expunerea de Motive a legii initiate de Ovidiu Raetchi, deputat PNL.

Ce se va întâmplă în 5.000 de școli.

Propunerea legislativă presupune modificarea Legii Educației Naționale prin adăugarea unui nou articol, în următorul mod:

„Volumul si greutatea manualelor, rechizitelor si a altor materiale necesare in procesul didactic, transportate zilnic de elevi la scoala si de ia scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depasi 10% din greutatea corporala a elevului”. In acest sens, unitatile didactice de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure fiecarui elev in parte spatii speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor si a altor auxiliare didactice, inclusiv in afara orelor didactice.

De asemenea, initiativa legislativa stipuleaza ca „in cazul in care necesarul de materiale didactice, conform orarului, suprasolicita capacitatea de efort fizic a elevilor, in conformitate cu prevederile alin. (1), unitatile de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure cadrelor didactice posibilitatile tehnice necesare pentru transmiterea fizica si/ sau electronica – prin intermediul Platformei scolare de e-learning – a sectiunilor din manuale sau a altor materiale didactice necesare studiului individual sau efectuarii lectiilor in afara orelor didactice”.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: