Redactia.ro
Home » Stil de viață » Limba română s-ar putea schimba pentru exprimarea neutră de gen. Care sunt noile formulări de limbaj incluziv

Limba română s-ar putea schimba pentru exprimarea neutră de gen. Care sunt noile formulări de limbaj incluziv

Ce înseamnă cuvântul „ciorofleașcă”. Mulți români îl folosesc fără să știe sensul lui

Propunerea de adoptare a unui limbaj neutru de gen în limba română ar putea redefini modalitățile de exprimare ale vorbitorilor. Un colectiv de activiști angajați în apărarea drepturilor persoanelor non-binare a sugerat introducerea unei noi forme lingvistice, menită să elimine distincția tradițională dintre masculin și feminin. Această inițiativă, dezvăluită de revista CUTRA, își propune să facă limbajul mai incluziv pentru indivizii care nu se identifică exclusiv cu aceste genuri.

Limba română s-ar putea schimba pentru exprimarea neutră de gen

Activiștii propun integrarea sufixului „X” la substantive, adjective și pronume pentru a crea o formă neutru de gen. Exemplele furnizate, cum ar fi „Prietenx, prietenxii, prietenxlor”, ilustrează cum ar putea suna această nouă formulă lingvistică. Cu toate acestea, inițiativa ridică numeroase întrebări și provocări legate de aplicarea practică a acestei schimbări, inclusiv dilemele legate de alegerea formei masculine sau feminine ca bază pentru neutralitate și formarea corectă a pluralului și a articulației substantive.

Modificarea propusă implică o revizuire substanțială a structurii lingvistice a limbii române

Dezbaterea în jurul propunerii evidențiază o preocupare suplimentară. Riscul ca adoptarea sufixului „X” pe baza formei masculine să perpetueze, în mod involuntar, normele patriarhale, conferind masculinului un rol neutru implicit. Astfel, modificarea propusă nu numai că ar implica o revizuire substanțială a structurii lingvistice a limbii române, dar și o reflecție profundă asupra impactului social și cultural al limbajului.

Introducerea „X”-ului este prezentată nu doar ca o simplă ajustare lingvistică, ci ca un proiect ambițios de co-creare a limbajului, un demers ce depășește dicotomia dintre corectitudine și eroare. Această viziune subliniază complexitatea și magnitudinea schimbărilor necesare pentru a vorbi și a scrie fără a marca genul, o transformare recunoscută chiar de către susținătorii săi ca fiind de o amploare considerabilă.

 

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: