Redactia.ro
Home » Știri » Lovitură de teatru în Orientul Mijlociu

Lovitură de teatru în Orientul Mijlociu

Lovitură de teatru în Orientul Mijlociu

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, plănuiește să anexeze gradual teritoriul Cisiordaniei, având și sprijinul administrației Trump în acest demers. Acest subiect va fi abordat într-o ședință convocată de Donald Trump la Casa Albă, la care vor lua parte și ambasadorul american din Israel, David Friedman, cât și consilierul și ginerele acestuia, Jared Kushner.

Ideea a fost adusă în atenție încă de la începutul anului, planurile în acest sens vizând anexarea a 30% din teritoriul West Bank (Cisiordania), însă Jared Kushner s-a opus acestui act, pe motiv că astfel s-ar degrada și mai mult relațiile arabo-israeliene, fapt ce este de evitat. Scenariul cel mai plauzibil în acest moment ar fi anexarea treptată a teritoriilor, fiind de preferat ca decizia să fie susținută și de coaliția de centru din care face parte Benjamin Netanyahu, mai precis de Ministrul Apărării, Benny Gantz, și de Ministrul Afacerilor Externe, Gabi Ashkenazi.

Lovitură de teatru în Orientul Mijlociu

Pentru Netanyahu, ar fi ideal ca anexarea să se realizeze cât mai rapid cu putință, întrucât alegerile americane se apropie cu pași repezi, iar dacă victoria va aparține contracandidatului Joe Biden, anexarea nu ar mai avea loc.

Oficialii israelieni susțin că anexarea teritoriilor din West Bank ar fi în favoarea constituirii unui stat dual, deși decizia este blamată atât de Uniunea Europeană cât și de tabăra democraților din Congresul American. În plus, aproape 50 de americani, experți în drepturile omului, au dezaprobat această decizie, mergând chiar până în punctul de a afirma că este o dovadă de apartheid de secol 21, încălcând flagrant dreptul internațional, Carta Națiunilor Unite și Tratatul de la Geneva. Toți experții sunt de părere că în eventualitatea realizării dezideratului israelian, escaladarea conflictului ar fi iminentă.

Sub aceeași notă de dezaprobare se află și palestinienii, care își mențin poziția de autonomie asupra teritoriilor West Bank, Gaza și Ierusalimul de Est, și care sunt de părere că această decizie este contrară drepturilor și libertăților.

Conflictul dintre israelieni și palestinieni nu este unul de dată recentă, amplificându-se constant de-a lungul anilor. În Cisiordania și Ierusalimul de Est aproximativ 600,000 de evrei și-au construit așezările, fapt stipulat și de Declarația Balfour din 1917, înaintată de guvernul britanic, în pofida criticilor internaționale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: