Începutul toamnei vine cu un val de scumpiri la gaze și curent electric! Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a explicat ce se va întâmpla cu facturile românilor după încetarea măsurilor de subvenţionare a preţurilor plătite pentru energia electrică de consumatorul final. Facturile celor care au consum mic de electricitate ar putea crește considerabil.
Cresc prețurile la gaze şi curent electric
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a făcut anunțul oficial despre creșterea prețurilor la gaze și curent electric. El a promis că va menţine plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor, cel puțin în următoarele luni.
„Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic. Este posibil ca, pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kilowatt oră pe lună să se ieftinească facturile ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent. Pentru cei care se încadrează la sub 100 de kilowatt oră pe lună, e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească.
Şi atunci, tema noastră principală, şi lucrăm la o hotărâre de Guvern pentru un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului să definim foarte bine consumatorul vulnerabil din sectorul energetic şi acei români să primească un sprijin din partea statului astfel încât facturile lunare să fie suportabile”, a declarat Sebastian Burduja.
Data la care vor crește facturile
În următoarele luni, românii vor plăti ca și până acum, mai exact un preț cuprinse între 0,68 de bani și până la 1,3 lei, în funcție de nivelul de consum: „Noi acum pregătim perioada de după 1 aprilie 2025. Ce înseamnă asta? Noi am făcut nişte simulări. Pentru românii care plătesc astăzi 1,3 lei (pe kWh – n.r.), de fapt, plătesc sub plafon, aţi văzut că furnizorii s-au dus mai jos, sub aceste plafoane, cel mai probabil facturile vor fi mai mici.
Pentru românii care plătesc acest 0,68 lei, deci au un consum sub 100 de kWh pe lună, vom găsi măsuri ţintite pentru cei care sunt vulnerabili, cei care au într-adevăr nevoie de sprijin”, a mai spus ministrul Energiei.
Suspiciuni de furt la curent electric
Companiile de energie din România au observat o creștere a cazurilor de furt de curent electric, care afectează măsurarea corectă a consumului și poate conduce la facturi mari pentru utilizatorii onești. ENEL, ENGIE, E.ON și Hidroelectrica recomandă clienților să raporteze imediat orice conexiuni ilegale sau modificări neautorizate ale echipamentelor de distribuție. Platforma „Stop Fraudă” permite raportarea anonimă a acestor cazuri, oferind astfel protecție celor care doresc să evite represalii. Utilizatorii pot raporta suspiciunile de furt de curent prin platforma „Stop Fraudă”, telefon sau e-mail.
Aceste rapoarte pot fi făcute anonim, ceea ce asigură că persoanele nu vor fi expuse unor eventuale repercusiuni. Totuși, raportarea neanonimă permite companiilor să ia măsuri mai precise și să revină cu clarificări. Este important ca toți clienții să fie conștienți de această posibilitate și să acționeze pentru a proteja atât infrastructura de distribuție, cât și propriile facturi.
Sursa foto: EVZ