Redactia.ro

Alertă națională la acest aliment: nivel periculos de mercur descoperit

Analizele de laborator realizate în ultima perioadă pe piața produselor congelate au scos la iveală nereguli importante în cazul macroului comercializat în România. Specialiștii au identificat atât cantități excesive de gheață, cât și valori ridicate de mercur, apropiate de limita legală. În urma verificărilor, mai multe loturi au fost retrase de la vânzare.

Gheață plătită la preț de pește

La raft, peștele pare prezentat corespunzător, ambalat și acoperit cu stratul obișnuit de glazură. Totuși, investigațiile efectuate de experții Institutului de Cercetări Alimentare au arătat că realitatea este diferită.

„Am avut o probă de doradă, de merluciu și mai multe probe de macrou. Analizele ne arată că macroul este o problemă. Glazură declarată ca fiind maxim 10% este în realitate 26%. Plătim gheața la preț de pește!”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul ICA.

Situația s-a repetat la mai multe mostre analizate, unde procentul de glazură – stratul de gheață care ar trebui să protejeze produsul – depășește cu mult valorile trecute pe etichetă.

„Noi avem, de exemplu, un file de macrou cu piele etichetat ca având 10% glazură, iar în laborator a fost determinat un procent de 26,26%”, a precizat specialistul.

Mercur aproape de limita admisă

Pe lângă surplusul de gheață, rezultatele testelor au evidențiat și o problemă de natură toxicologică: niveluri ridicate de mercur.

„În cazul macroului, valorile sunt apropiate de limitele legale pe aproape toate probele determinate”, a subliniat Alexandru Cîrîc.

Pentru această specie, legislația prevede o limită de maximum 0,3 mg mercur/kg, iar depășirea sau apropierea excesivă de acest prag reprezintă un risc real pentru sănătate, mai ales în perioadele în care consumul de pește crește.

Riscuri pentru sănătate: intoxicație lentă cu mercur

Nutriționistul Șerban Damian avertizează că expunerea repetată poate avea consecințe pe termen lung:

„Intoxicația este lentă, este de durată. Se produce prin consum îndelungat și în cantități mai mari. Poți începe cu simptome nespecifice: oboseală, dureri de cap, erupții pe piele, dureri articulare, pe care nu le legi imediat de ceva.”

Listeria, depistată în alte tipuri de pește

Controalele recente ale ANSVSA nu s-au limitat la macrou. Fileuri de somon marinat au fost găsite contaminate cu Listeria monocytogenes, o bacterie periculoasă care poate da simptome similare gripei, dar care provoacă complicații severe, în special la gravide, vârstnici și persoane cu imunitate scăzută.

„Probe neconforme au condus la retragerea unor cantități importante de pește din rețeaua de comercializare. Sancțiunile pot merge de la amenzi contravenționale până la confiscarea produselor și, în anumite situații, dosare penale”, a transmis Ionuț Oleleu, vicepreședintele ANSVSA.

Recomandările specialiștilor: la ce să fim atenți când cumpărăm pește

Pentru a evita pericolele, experții recomandă verificarea atentă a produselor:

  • Ochii peștelui – trebuie să fie limpezi și ușor proeminenți

  • Solzii – trebuie să fie bine fixați

  • Carnea – fermă, elastică la atingere

  • Ambalajul – integru, fără rupturi

  • Gheața în exces sau cristalele mari indică o posibilă recongelare sau glazură neregulamentară

Produsele cu pete albe sau cu miros suspect trebuie evitate.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: