Redactia.ro
Home » Sport » Lucian Bute nu a fost uitat de canadieni! Va face parte din Panteonul sporturilor! Cu ce se ocupă fostul pugilist

Lucian Bute nu a fost uitat de canadieni! Va face parte din Panteonul sporturilor! Cu ce se ocupă fostul pugilist

GALERIE FOTO (3) lucian bute, cariera, Canada

Canadienii îl vor recompensa pe Lucian Bute pentru toată cariera. Anul viitor va fi introdus în Panteonul sporturilor din Quebec. “Când am venit aici nu vorbeam nici franceză, nici engleză”, a povestit românul pentru Journal de Montreal.

În anul 2003, Lucian Bute, un băiat modest din Pechea (Galați) ajungea pentru prima dată în Canada. Cei de la Interbox au pus ochii pe el, după performanțele reușite la amatori. La 18 ani a câştiga bronzul la Campionatele Mondiale de juniori din Argentina, de la Buenos Aires. Francisc Vaştag i-a văzut imediat potențialul și l-a luat la lotul național. Un an mai târziu a urmat tot o medalie de bornz la Campionatul Mondial din 1999 de la Houston, Statele Unite. În 2001 câștigă aurul la jocurile Francofoniei. Doi ani mai târziu, viața sa avea să se schimbe radical. Făcea pasul spre boxul profesionist și semna un contract cu celebrul club din Canada, Interbox.

Debutul lui Bute la profesioniști

Pe 22 noiembrie 2003 câștigă primul meci. Îl învinge prin knock-out, pe Robert Muhhammad. Pentru român urmează alte nouă meciuri pe care le câștigă. În 2007, îl învinge pe Sakio Bika și obține dreptul de a lupta pentru titlu împotriva campionului, Alejandro Berrio.
Pe 19 octombrie 2007, la Montreal, Lucian Bute câștigă „centura cu diamante” a versiunii IBF, la categoria semimijlocie. Devine campion mondial după ce îl învinge pe Alejandro Berrio, prin KO. Pugilistul din Galați a devenit al treilea român campion mondial, după Mihai Leu și Leonard Doroftei. Românul și-a apărat titlul de şapte ori. Lucian Bute are în palmares 30 de victorii din 32 de meciuri, dintre care 24 prin knock-out.

Visul lui Bute! Meciul organizat în România

Cea mai mare dorință a pugilistului a fost să lupte în fața românilor. A reușit să-și îndeplinească visul în 2011. Și-a apărat centura în fața francezului Jean Paul Mendy. La vremea respectivă a fost cel mai urmărit meci de box din istoria televiziunii din România. Gala “Campion pentru România” a fost urmărită de peste 4,5 milioane de oameni.

„Mi s-a făcut pielea găina la intonarea imnului României. Am fost foarte emoționat. Am 15 ani de carieră, dar ca în seara asta nu m-am simțit niciodată”, declara Bute, după meciul cu Mendy.

Declinul lui Lucian Bute! Meciul care i-a marcat cariera

În 2019, “Mister KO” și-a anunțat retragerea. Nu mai boxase de doi ani. Lucian Bute recunoște că nu și-a revenit niciodată cu adevărat după meciul pierdut în fața lui Carl Froch, în 2012. Înaintea întâlnirii românul s-a accidentat, dar nu a vrut să anuleze meciul.

“După aceea nu am mai fost niciodată același pugilist. A fost o luptă dificilă în care am primit multe lovituri dure. După aceea încrederea mea nu a mai fost niciodată la un nivel ridicat”, declara Bute, pentru „Journal de Montreal”.

Și-a dorit să revină din nou în top, dar prima înfrângere din cariera la profesioniști l-a marcat pentru totdeauna. În 2014 este învins din nou de Jean Pascal. Doi ani mai târziu, înaintea meciului cu suedezul Badou Jack, Bute este depistat pozitiv cu ostarin, moment în care este suspendat 6 luni. Pe 24 februarie 2017 urca pentru ultima dată în ring. A pierdut din nou, de data aceasta în fața columbianului Eleider Alvarez.

“Mi-am dat seama că nu mai sunt același boxer”, declara campionul.

Bute s-a mutat definitiv în Canada

Lucian Bute a obţinut cetăţenia canadiană în 2012. A decis să se stabilească peste ocean și are mai multe afaceri. A investit foarte mult în imobiliare. Anul trecut spunea că își dorește sa deschidă și o tabără de box pentru copii. De asemenea a investit sume de bani și în proiecte din România. În anul 2013, Bute s-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Elena și au împreună doi copii, Eric Ștefan și Ema-Anabella.

Lucian Bute, inclus în Panteonul sporturilor din Quebec

Fostul campion mondial IBF la categoria supermijlocie, va face parte începând de anul următor din Panteonul sporturilor din Quebec. Gala va avea loc în toamna anului 2021, și aceeași distincție o vor primi și hocheistul Guy Carbonneau, schiorul de fond Alex Harvey, hocheista Caroline Ouellette şi ciclista Marie-Hélene Prémont.

„Când am sosit (în Canada), în 2003, eu, un tânăr boxer din România, nu vorbeam nici franceză, nici engleză, şi nu m-am gândit niciodată că voi fi, într-o zi, inclus în Panteonul sporturilor din Quebec. Lumea din Quebec m-a adoptat. Mă simt privilegiat, sunt foarte bucuros, sunt emoţionat”, a declarat Bute, pentru Journal de Montreal.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: