Redactia.ro
Home » Știri » Ludovic Orban a decis: șomaj tehnic – până la 75% din salariul mediu, credite pentru IMM și rambursarea TVA

Ludovic Orban a decis: șomaj tehnic – până la 75% din salariul mediu, credite pentru IMM și rambursarea TVA

ludovic orban coronavirus

Ludovic Orban a anunțat, printr-o videoconferință, măsurile adoptate de Guvern cu o zi în urmă. Premierul țării a dat asigurări că toți angajații care au rămas fără loc de muncă vor fi plătiți prin șomaj tehnic, însă nu mai mult de 75% din salariul brut. Totodată, IMM-urile din România vor beneficia de credite garantate de stat pentru investiții, de 5 miliarde de lei, și capital de lucru.

Premierul țării a anunțat măsuri extraordinare în timpul situației de criză

Guvernul s-a întrunit, virtual, pentru a dezbate subiecte de interes național. Astfel, s-a stabilit cum poate sprijini statul angajații și angajatorii afectați de pandemia de coronavirus.

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiți să îl majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde.

Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion.

Am decis să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru.

La rectificarea bugetară creștem bugetul astfel încât să asigurăm decontarea concediilor medicale.
Asigurăm plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul ministerului muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară.

Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
Am avut și varianta de a susține plata salariului, dar am fi instituit obligația acestor angajați de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic pentru a sta acasă”, a declarat Ludovic Orban.

Au alocat mai mulți bani ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne

Tot Ludovic Orban a anunțat că a majorat bugetele celor două ministere responsabile în combaterea răspândirii virusului Covid-19 în România.

Am adoptat o HG prin care am suplimentat bugetul Sănătății cu o sumă de 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină. Am reglementat norme metodologice pentru decontarea cheltuilelilor acestor centre.

Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu o sumă de 100 de milioane pentru a putea susține activitea ministerului și pentru a asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea angajaților diferitelor structuri.

Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare la nivelul spitalelor sau a diverselor structuri”, a mai declarat Ludovic Orban.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: