Redactia.ro
Home » Știri » Lumea fotbalului este în doliu. O legendă s-a ridicat la cer!

Lumea fotbalului este în doliu. O legendă s-a ridicat la cer!

Johan Neeskens, una dintre figurile emblematice ale fotbalului internațional și un pion central în dezvoltarea „fotbalului total” al naționalei Olandei din anii ’70, a încetat din viață la vârsta de 73 de ani. Federația Olandeză de Fotbal (KNVB) a anunțat luni cu profund regret pierderea acestui jucător legendar, care a marcat istoria fotbalului mondial. Neeskens a murit duminică, suferind de o boală care nu a fost divulgată public.

O carieră strălucită, alături de marii fotbaliști ai epocii

Johan Neeskens și-a construit cariera pe baza talentului său extraordinar, care l-a adus alături de marii jucători ai fotbalului mondial. Cunoscut pentru colaborarea sa strânsă cu Johan Cruyff, Neeskens a fost una dintre piesele cheie ale echipei Ajax Amsterdam, unde a contribuit la succesul remarcabil al clubului în anii ’70. Împreună cu Cruyff și alți colegi de echipă, Neeskens a contribuit la revoluționarea fotbalului prin introducerea conceptului de „fotbal total”, o strategie bazată pe flexibilitatea pozițiilor jucătorilor și pe o organizare tactică inovatoare.

După succesul de la Ajax, Neeskens și-a continuat cariera la FC Barcelona, unde a rămas un jucător esențial, aducându-și contribuția atât la nivel de club, cât și la nivel internațional.

Cu Johan Neeskens, lumea fotbalului olandez şi internaţional pierde o legendă„, a spus KNVB într-un comunicat de presă, adăugând că fostul mijlocaş a murit duminică din cauza unei boli care nu a fost menţionată.

Johan Neeskens a încetat din viață. Foto: Twitter @OnsOranje
Johan Neeskens a încetat din viață. Foto: Twitter @OnsOranje

Performanțe remarcabile la echipa națională

Pe lângă cariera sa la cluburi de renume, Johan Neeskens a avut o contribuție semnificativă și la nivel de echipă națională. El a îmbrăcat de 49 de ori tricoul naționalei Olandei și a participat la două dintre cele mai importante competiții internaționale din cariera sa: Campionatele Mondiale din 1974 și 1978.

În 1974, Neeskens a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei Olandei, care a ajuns până în finală, pierzând în fața Germaniei de Vest. Acea echipă olandeză, sub conducerea lui Cruyff și cu Neeskens la mijlocul terenului, a fost considerată una dintre cele mai bune echipe care nu au câștigat niciodată un Campionat Mondial.

De asemenea, în 1978, Neeskens a ajuns din nou în finala Mondialului, de această dată pierzând în fața Argentinei. Deși nu a reușit să ridice trofeul mondial, Neeskens rămâne o figură legendară în istoria fotbalului olandez și internațional.

După retragerea din activitatea de jucător, Johan Neeskens a ales să își continue cariera în fotbal ca antrenor. Deși nu a atins aceleași înălțimi ca antrenor precum a făcut-o ca jucător, Neeskens a antrenat diverse echipe din eșaloanele inferioare ale fotbalului internațional, lăsându-și amprenta și în această nouă ipostază.

De-a lungul timpului, el a lucrat cu echipe din țări precum Africa de Sud, Australia și SUA, contribuind la dezvoltarea fotbalului în aceste regiuni.

O pierdere enormă pentru fotbal

Federația Olandeză de Fotbal a transmis un mesaj emoționant, subliniind importanța lui Neeskens pentru fotbalul olandez și mondial: „Cu Johan Neeskens, lumea fotbalului olandez și internațional pierde o legendă.” Această pierdere este resimțită de toți cei care l-au cunoscut și l-au admirat pentru talentul, dedicarea și spiritul inovator pe care le-a adus în fotbal.

Johan Neeskens rămâne o legendă a sportului rege, un simbol al unei ere de aur a fotbalului olandez și un pionier al „fotbalului total” care a influențat generatii întregi de jucători și antrenori.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: